EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
запор запор
запор запор

Що нового?

вібротерапія може застосовуватися для полегшення запорів без призначення лікарських препаратів.

Згідно з даними, опублікованими раніше в журналі Health, арсенал засобів для полегшення симптомів хронічного запору поповнився першою у своєму роді вібруючою капсулою, нещодавно схваленою до застосування Управлінням з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA). Застосування цієї вібротерапії було схвалено FDA у серпні 2022 р. у пацієнтів із запором, у яких лікування проносними засобами є неефективним.

Хронічний запор визначається як утруднене, рідкісне чи неповне спорожнення кишечника без наявності будь-яких явних фізіологічних причин чи ознак захворювання. Ефективними методами лікування запорів є прості зміни характеру харчування, такі як споживання більшої кількості клітковини та застосування проносних засобів.

 

Лікування запорів без застосування лікарських речовин

Описувана вібраційна капсула є інноваційним підходом до лікування запорів. Вона не містить будь-яких лікарських речовин і забезпечує механічну стимуляцію товстої кишки зсередини, в результаті якої активуються спеціалізовані нервові клітини кишечника (механосенсорні нейрони) та покращується перистальтика (скорочення м'язової стінки травного тракту для просування по ньому їжі).

Сама ідея застосування віброкапсули в лікуванні запорів може здатися футуристичною. Однак було доведено, що цей схвалений FDA медичний пристрій забезпечує статистично значуще зниження симптомів у осіб з хронічними запорами.

Завдяки вібрації ця капсула може стимулювати функцію травної системи організму.

Цей немедикаментозний медичний пристрій підсилює моторику товстої кишки, допомагаючи організму у виконанні його природних біологічних функцій.

 

Як і коли застосовують віброкапсулу?

Вібруючі капсули приймають внутрішньо перед сном 5 днів на тиждень (рекомендований 7-денний режим: 3 дні з прийомом капсули, 1 день без прийому капсули, 2 з прийомом капсули та 1 день без прийому капсули).

Перед прийомом капсули приводять у дію за допомогою спеціального пристрою, що поставляється з ними у комплекті. Після цього капсулу слід негайно проковтнути, запивши її склянкою води. Капсула починає роботу після її проковтування і залишається активною в організмі протягом наступних 2 годин. Потім капсула відключається на 6 годин, потім знову активується і працює ще протягом 2 годин.

Це дозволяє покращити моторику товстої кишки за рахунок посилення природної біологічної функції організму з урахуванням відповідного попередньо запрограмованого часу механічної стимуляції. В активному режимі капсула вібрує, перебуваючи в організмі пацієнта. Режим роботи капсули включає 3 секунди з вібруванням та 3 секунди без вібрування. Рух капсули в організмі можна відстежувати через програму для смартфона.

 

Безпека та ефективність

Результати клінічного дослідження III фази, в якому взяли участь 312 пацієнтів з хронічним ідіопатичним запором, вказують, що застосування віброкапсул є безпечним і ефективним. 40% пацієнтів, які застосовували зазначені немедикаментозні капсули, повідомляли про одне додаткове спорожнення кишечника на фоні лікування порівняно з 23% пацієнтів у групі плацебо. Приблизно 23% пацієнтів повідомили про два додаткові спорожнення кишечника на тиждень на фоні застосування віброкапсул порівняно з 12% пацієнтів у групі плацебо.

Переносимість лікування із застосуванням капсул була кращою, при цьому повідомлялося про меншу кількість випадків появи болю в животі, здуття живота та загальних порушень з боку шлунково-кишкового тракту порівняно з групою плацебо. При цьому у пацієнтів, які застосовували ці капсули, спостерігалося незначне підвищення частоти розвитку блювання, нудоти та діареї. Однак ці порушення не мали рецидивуючого характеру. Вібрацію відчували лише небагато пацієнтів, при цьому лікування не викликало у них будь-якого дискомфорту.

Цей засіб немедикаментозного лікування був віднесений FDA до медичних виробів II класу, що означає, що застосування цих капсул несе з собою ризик середнього ступеня та потребує певного контролю для забезпечення безпеки. Ці капсули виготовлені з матеріалу медичного призначення, який також використовується для виробництва відеокапсул, які застосовують гастроентерологи у певних клінічних ситуаціях.

Була доведена безпека застосування цих капсул, які є стійкими та не руйнуються при ненавмисному надкушуванні. Крім того, при застосуванні цих капсул не повідомлялося про розвиток таких побічних ефектів, як інфекції та подразнення. Капсули також не впливають на роботу електронних пристроїв, не затримуються у травному тракті та є ефективним засобом.

Застосування вібруючих капсул не дозволяє вилікувати захворювання

Як повідомив Рудольф Бедфорд, лікар-гастроентеролог, співробітник Медичного центру Провіденс Сент-Джонс, якщо пацієнт мав хронічний запор до початку лікування, він може виникнути знову після завершення лікування. Однак застосування цих капсул не призводить до посилення порушення і не робить товсту кишку «ледачою».

 

Застосування цих капсул протипоказане за наявності:

• ускладненої чи обструктивної дивертикулярної хвороби в анамнезі,

• непрохідності або підозри на непрохідність товстої або тонкої кишки в анамнезі,

• клінічних ознак недавнього чи значущого гастропарезу,

• значущого захворювання шлунково-кишкового тракту в анамнезі (запального захворювання кишечника (ЗЗК), раку шлунково-кишкового тракту, нелікованої/активної глютенової ентеропатії та (або) анальних тріщин, виразок або свищів),

• дивертикула Ценкера (дивертикула глоткового кінця стравоходу), порушень ковтання, стриктур стравоходу, еозинофільного езофагіту та кардіоспазму в анамнезі.

Крім того, застосування цих капсул протипоказане вагітним та жінкам, які здійснюють грудне вигодовування. В даний час вартість цих капсул вище, ніж у інших лікарських засобів, що відпускаються без рецепта, проте виробник робить зусилля для того, щоб зробити їх доступними всім пацієнтам. «Ми прагнемо до того, щоб зробити це чудове лікування недорогим і доступним всім пацієнтам, які його потребують», — заявив Бен Фельдман, директор з маркетингу компанії-виробника вібруючих капсул, схвалених до застосування FDA.

Джерело:

Health

Стаття:

A New Vibrating Pill May Help Ease Chronic Constipation

Автори:

Korin Miller

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: