EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Парекоксиб ефективно знижує біль після панкреатодуоденектомії Парекоксиб ефективно знижує біль після панкреатодуоденектомії
Парекоксиб ефективно знижує біль після панкреатодуоденектомії Парекоксиб ефективно знижує біль після панкреатодуоденектомії

Що нового?

Профілактичне застосування парекоксибу протягом п'яти днів після панкреатодуоденектомії (ПД) є безпечним, ефективним і доцільним методом.

Результати одноцентровую рандомізованого контрольованого дослідження, що опубліковані у виданні International Journal of Surgery, свідчать про те, що використання парекоксибу (селективного інгібітора циклооксигенази-2) в профілактичних цілях після ПД було безпечним і ефективним. Guangnian Liu і співавт. провели це дослідження для вивчення дії парекоксибу після панкреатодуоденектомії у 134 пацієнтів.


Учасників дослідження розділили на дві групи: групу парекоксибу (група P, n = 68) і контрольну групу (група C, n = 66). Обидві групи отримували звичайну епідуральну анальгезію, контрольовану пацієнтом, протягом трьох днів після операції. Крім того, пацієнти в групі P отримували парекоксиб (в дозі 40 мг внутрішньовенно кожні 12 годин) протягом п'яти днів і опіоїдні анальгетики для зняття сильного болю за необхідності. Пацієнти групи C отримували опіоїдні анальгетики (морфін або петидин) на вимогу після хірургічного втручання.


Основними кінцевими точками були аналгетична ефективність парекоксибу (оцінена з використанням візуальної аналогової шкали, ВАШ) і зниження вживання опіоїдів (оцінене за сумарною дозою). Додаткові кінцеві точки включали процес відновлення після операції, частоту розвитку ускладнень і оцінку протизапального ефекту парекоксибу.


Статистично значущих відмінностей в оцінках за шкалою ВАШ не виявлено. Автори дослідження відзначили, що побічні ефекти, післяопераційні рівні інтерлейкіну-6 в сироватці і кількість доз опіоїдів в групі P (3,2 ± 0,3 дози) були статистично значимо нижчими в порівнянні з групою C (8,5 ± 0,4 дози).


Про статистичну значущість відмінностей між групами щодо випадків повторної госпіталізації або частоти розвитку післяопераційних ускладнень не повідомлялося. У порівнянні з пацієнтами групи C, у пацієнтів групи P відзначили більш короткий період до: першого підйому з ліжка; першого відходження газів; видалення зонда. Автори прийшли до висновку, що парекоксиб є ефективним засобом для полегшення болю після ПД, що здатний забезпечити оптимальний знеболюючий ефект, порівнянний із застосуванням опіоїдів, але без властивих їм побічних ефектів.

Джерело:

International Journal of Surgery

Стаття:

Effects of parecoxib after pancreaticoduodenectomy: A single center randomized controlled trial

Автори:

Guangnian Liu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: