EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
У пацієнтів з COVID-19, які живуть у високогірних районах, відзначено перебіг захворювання в легкій формі У пацієнтів з COVID-19, які живуть у високогірних районах, відзначено перебіг захворювання в легкій формі
У пацієнтів з COVID-19, які живуть у високогірних районах, відзначено перебіг захворювання в легкій формі У пацієнтів з COVID-19, які живуть у високогірних районах, відзначено перебіг захворювання в легкій формі

Що нового?

У пацієнтів з COVID-19, які живуть у високогірних районах, відзначена легка ступінь тяжкості симптомів захворювання.

Результати ретроспективного обсерваційного когортного дослідження, опубліковані в PLoS One, свідчать про те, що у пацієнтів, які живуть у високогірних районах, коронавірусна інфекція супроводжувалася симптомами легкого ступеня тяжкості. Крім того, приблизно у третини даних пацієнтів відзначався безсимптомний перебіг захворювання. Для COVID-19 з клінічними проявами був виявлений ряд незалежних чинників ризику.

Мета даного дослідження полягала у визначенні відмінностей в клінічних проявах і методах терапії коронавірусної інфекції, викликаної SARS-CoV-2, у пацієнтів, що живуть у високогірних районах і на малих висотах. Також була проведена оцінка факторів ризику перебігу захворювання з клінічними проявами.

Були отримані клінічні характеристики, а також результати лабораторних та рентгенологічних досліджень 67 пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Із загальної кількості пацієнтів 6% випадків (n = 4) були віднесені до тяжких, 58,2% (n = 39) - до нетяжких, а 35,8% (n = 24) - до випадків з безсимптомним перебігом захворювання. Було встановлено, що 68,7% випадків (n = 46) були пов'язані з кластерним поширенням інфекції. Найбільш частими симптомами були утруднення дихання, кашель, біль у м'язах, виділення мокротиння, головний біль і стомлюваність.

Лейкопенія і лімфопенія спостерігалися у 10,4% (n = 7) і 29,9% (n = 20) пацієнтів відповідно. Було встановлено, що індекс співвідношення нейтрофілів і лімфоцитів, а також число лімфоцитів між 3 групами різнилися. В цілому, у 20,9% пацієнтів (n = 14) спостерігалася тромбоцитопенія, а значення протромбінового часу і рівня фібриногену між групами розрізнялися. Зазначалося, що між 3 групами були присутні статистично значущі відмінності в рівнях натрію, хлоридів і кальцію.

Противірусна терапія не викликала розвитку побічних ефектів та не сприяла скороченню періоду часу між отриманням початкового позитивного і подальшого негативного результату аналізу на нуклеїнові кислоти вірусу. Незалежними факторами ризику коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2) з клінічними проявами були артеріальна гіпертензія, похилий вік, зміна індексу співвідношення нейтрофілів і лімфоцитів, а також підвищення рівнів нейтрофілів, фібриногену і лактатдегідрогенази. 

Джерело:

PLoS One

Стаття:

Clinical characteristics and laboratory features of COVID-19 in high altitude areas: A retrospective cohort study

Автори:

Hanxiao Chen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: