EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
альфа-ліпоєва_кислота альфа-ліпоєва_кислота
альфа-ліпоєва_кислота альфа-ліпоєва_кислота

Що нового?

Для купірування ідіопатичного болю застосування харчових добавок з альфа-ліпоєвою кислотою є більш доцільним варіантом, ніж прийом звичайних анальгетиків.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, прийом харчових добавок з альфа-ліпоєвою кислотою протягом 2 місяців у дозі 400 мг/добу або 800 мг/добу забезпечує ефективне зниження інтенсивності болю невідомої етіології (ідіопатичного болю) у дорослих пацієнтів з нормоглікемією. Метою цього плацебо-контрольованого подвійного сліпого одноцентрового дослідження, виконаного Cristina Esposito та співавт., була оцінка ефективності та безпеки застосування харчових добавок з альфа-ліпоєвою кислотою для зниження виразності різних форм ідіопатичного болю.

До дослідження було включено 210 учасників з нормоглікемією з ідіопатичним болем (57 пацієнтів з «примітивним» нейропатичним болем, 141 пацієнт з артралгією невідомої етіології та 12 пацієнтів з ідіопатичною міалгією). Учасники були рандомізовані у наступні групи: застосування альфа-ліпоєвої кислоти у дозі 800 мг/добу (група 1, n = 70), застосування альфа-ліпоєвої кислоти у дозі 400 мг/добу (група 2, n = 70) та плацебо (група 3, n = 70).

Дослідження передбачало два візити (на вихідному рівні (t0) та через 2 місяці (t1)), на яких оцінювали інтенсивність болю за двома валідованими опитувальниками (цифрова рейтингова шкала (ЦРШ) та візуальна аналогова шкала (ВАШ)). Також проводили моніторинг вмісту глюкози в крові натще, розвитку небажаних явищ та токсичності щодо нирок та печінки.

В рамках візиту t1 в жодного з учасників, які отримували альфа-ліпоєву кислоту, не спостерігалося зниження глікемії або розвитку небажаних явищ. В учасників, які отримували альфа-ліпоєву кислоту, було відзначено значне зниження оцінок ЦРШ. При цьому у пацієнтів, які отримували плацебо, зниження оцінок ЦРШ не спостерігалося.

Щодо оцінок за ВАШ, то результати були аналогічними (див. таблицю 1).

За результатами статистичного аналізу можливих відмінностей оцінок за ЦРШ та ВАШ між групами дослідження залежно від джерела болю якихось значних відмінностей виявлено не було. Таким чином, прийом харчових добавок з альфа-ліпоєвою кислотою є ефективним і безпечним для полегшення ідіопатичного болю.

Джерело:

Biomedicine & Pharmacotherapy

Стаття:

Safety and efficacy of alpha-lipoic acid oral supplementation in the reduction of pain with unknown etiology: A monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial

Автори:

Cristina Esposito і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: