EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
алергічними_захворюванням алергічними_захворюванням
алергічними_захворюванням алергічними_захворюванням

Що нового?

Встановлено позитивний взаємозв'язок між алергічними захворюваннями у дитячому віці та функціональними порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болем у животі, включаючи синдром подразненого кишечника, у підлітковому віці.

Згідно з результатами проспективного дослідження, опублікованими в журналі BMC Medicine, виявлено позитивну кореляцію між екземою та харчовою гіперчутливістю та загальними функціональними порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болем у животі, у підлітковому віці, а астма та харчова гіперчутливість позитивно корелюють з синдромом подразненого кишечнику.

У ході даного популяційного когортного дослідження за участю 4089 дітей дослідники вивчали взаємозв'язок між алергічними захворюваннями у дитячому віці та порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту в цілому, що супроводжуються болем у животі та синдромом подразненого кишечника, зокрема, у підлітковому віці.

Загалом було проаналізовано дані 2949 дітей віком 16 років, які завершили період наступного спостереження, за відсутності діагнозу целіакії (глютенової ентеропатії) або запального захворювання кишечника у 12 або 16 років. Активність екземи, астми, риніту та харчової гіперчутливості оцінювали у дітей віком 1–2 років, 4 років, 8 років, 12 років та 16 років за допомогою опитувальників.

Функціональні порушення з боку шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болем у животі, та синдром подразненого кишечника у підлітковому віці визначали за допомогою опитувальників та Римських критеріїв III. Зв'язок між алергічними захворюваннями в дитинстві та будь-якими функціональними порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту або синдромом подразненого кишечника та 16-річним віком встановлювали за допомогою узагальнених біномінальних лінійних моделей та логарифмічної сполучної функції та визначали як відносний ризик з довірчими інтервалами 95 %.

У таблиці 1 наведено дані про частоту поширення порушень з боку шлунково-кишкового тракту та синдрому подразненого кишечника у дітей віком 16 років.

Екзема у віці 1–2 років, 4 та 8 років та харчова гіперчутливість у віці 12 та 16 років були пов'язані з підвищеним ризиком розвитку будь-яких функціональних порушень з боку шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болем у животі, у 16-річному віці. Астма та харчова гіперчутливість у віці 12 та 16 років були пов'язані з підвищеним ризиком розвитку синдрому подразненого кишечника у 16-річному віці.

Відносний ризик розвитку синдрому подразненого кишечника у 16 ​​років багаторазово збільшувався, якщо до зазначеного віку діагностували кілька супутніх алергічних захворювань. Проте лінійна тенденція щодо відносного ризику ледь досягала статистичної значущості. Таким чином, у цьому дослідженні було зроблено висновок про наявність загальних патологічних та фізіологічних процесів, що лежать в основі алергічних захворювань у дитячому віці та функціональних порушень з боку шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються болем у животі, у підлітковому віці.

Джерело:

BMC Medicine

Стаття:

Allergy-related diseases in childhood and risk for abdominal pain-related functional gastrointestinal disorders at 16 years—a birth cohort study

Автори:

Jessica Sjölund і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: