EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
BNT162b2 BNT162b2
BNT162b2 BNT162b2

Що нового?

Встановлено, що вакцина BNT162b2 проти COVID-19 забезпечує ефективний захист від госпіталізації протягом періоду до 6 місяців у пацієнтів, які пройшли повну вакцинацію, навіть під час поширення дельта-штаму.

У ретроспективному когортному дослідженні, проведеному в рамках великої комплексної системи охорони здоров'я, було встановлено, що у пацієнтів, які пройшли повну вакцинацію мРНК-вакциною BNT162b2 проти COVID-19, ефективність проти інфекції вірусом SARS-CoV-2 загалом становила 73%, а ефективність проти госпіталізації, пов'язаної з коронавірусною інфекцією, - 90%. Метою даного дослідження була оцінка загальної та штам-специфічної ефективності мРНК-вакцини BNT162b2 щодо інфекцій, пов'язаних з коронавірусом, та госпіталізації з моменту проведення вакцинації.

Оцінювали дані електронних медичних карт пацієнтів віком 12 років та старших, які були включені до великої комплексної системи охорони здоров'я. Кінцевими точками були інфікування вірусом SARS-CoV-2 (визначуване як позитивний результат аналізу на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції) та госпіталізація, пов'язана з коронавірусною інфекцією. Ефективність оцінювали на основі відношень ризиків, отриманих на скоригованій моделі Кокса.

З 4 920 549 пацієнтів, які відповідають критеріям включення, до аналізу було включено 3 436 957 пацієнтів (медіана віку – 45 років, 52,4 % жінок, 47,6 % чоловіків). Дані пацієнтів, які пройшли повну вакцинацію, щодо ефективності вакцини проти інфекцій, пов'язаних з коронавірусом, та госпіталізації наведено у таблиці 1.

Ефективність вакцини проти інфекції знизилася з 88% протягом 1 місяця після повної вакцинації до 47% через 5 місяців. При секвенуванні геному збудника інфекції було встановлено, що ефективність вакцини проти інфекції дельта-штамом була високою протягом 1 місяця після повної вакцинації (93%). Проте через чотири місяці вона знизилася до 53 %.

Ефективність вакцини проти інших штамів (крім дельта-штаму) протягом

1-го місяця після повної вакцинації також була високою (97%). Проте за 4-5 місяців вона знизилася до 67 %. У всіх вікових групах ефективність вакцини щодо госпіталізації, пов'язаної з коронавірусом (дельта-штамом), була високою (93%) протягом періоду до 6 місяців.

Зниження ефективності вакцини BNT162b2 проти коронавірусної інфекції, ймовірно, пов'язане зі зниженням імунітету з часом, а не з відсутністю захисту від дельта-штаму при введенні цієї вакцини. На думку авторів дослідження, ймовірно, буде потрібно введення бустерних доз вакцини для відновлення початкового високого рівня захисту, який спостерігається на ранніх термінах після вакцинації.

Джерело:

The Lancet

Стаття:

Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study

Автори:

Sara Y Tartof і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: