EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

У пацієнтів з алергією на лідокаїн і без неї можна використовувати трамадол як ефективну заміну лідокаїну при видаленні зубів.

Результати порівняльного дослідження, опубліковані в журналі The Saudi Dental Journal, свідчать про те, що у пацієнтів, яким показано видалення третіх верхніх молярів, 5% розчин трамадолу чинив місцеву анестезуючу дію, проте вона була менш вираженою порівняно з знеболювальною дією 2% розчину лідокаїну. з адреналіном. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності трамадолу порівняно з комбінацією лідокаїну та адреналіну при застосуванні як місцевої анестезії при видаленні зубів.

Загалом 200 добровольців рандомізували в (I) групу А на отримання 0,6 мл 5 % розчину трамадолу (0,4 мл суббукально і 0,2 мл піднебінно) та (II) групу В на отримання 2% розчину лідокаїну, що містить 1 : 100 000 адреналіну (0,6 мл суббукально і 0,2 мл піднебінно), в якості місцевої анестезії при видаленні третього верхнього моляра, що повністю прорізався.

Оцінювали такі показники, як розвиток алергічної реакції, тривалість дії, інтенсивність болю під час операції, початок дії та післяопераційний знеболювальний ефект. Щодо середньої тривалості дії та середнього часу початку дії за суб'єктивною та об'єктивною оцінками статистично значущих відмінностей між групами не відзначалося. Проте за показниками середньої оцінки інтенсивності інтраопераційного болю (від 0 до 10 за візуальною аналоговою шкалою) та середньої тривалості післяопераційної аналгезії було виявлено статистично значущі міжгрупові відмінності (див. таблицю 1).

Встановлено, що трамадол, як і комбінація лідокаїну з адреналіном, має місцеву анестезуючу дію. Таким чином, трамадол можна використовувати як альтернативу лідокаїну для проведення інфільтраційної анестезії при стоматологічних операціях.

Джерело:

The Saudi Dental Journal

Стаття:

Comparative study of local anesthetic efficacy of 5% tramadol versus 2 % Lignocaine with 1:100,000 adrenaline for extraction of fully erupted maxillary 3rd molars using infiltration anesthesia

Автори:

Ahtesham Ahmad Qureshi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: