EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

Зовнішня стимуляція трійчастого нерву протягом 2 годин, що проводиться в домашніх умовах, є ефективним та безпечним нелікарським та неінвазивним альтернативним методом усунення нападів мігрені.

Згідно з результатами рандомізованого проспективного дослідження III фази (дослідження TEAM), проведення 2-годинної зовнішньої стимуляції трійчастого нерву (e-TNS) при гострій мігрені призводило до статистично значущого підвищення частоти усунення болю та  пов'язаних з мігренню симптомів.

Мета дослідження полягала в оцінці безпеки та ефективності самостійної 2-годинної e-TNS (дві послідовні 1-годинні процедури) для усунення нападів мігрені з аурою і без неї в домашніх умовах. До дослідження було включено 538 пацієнтів, які відповідають критеріям міжнародної класифікації головного болю, 3-те видання (ICHD-3) з 2-8 днями мігренозного головного болю на місяць.

Дорослих пацієнтів рандомізували до груп застосування 2-годинної активної або фіктивної стимуляції. Оцінки інтенсивності мігренозного болю і пов'язаних з мігренню симптомів, що турбують пацієнта, реєстрували в паперовому щоденнику на початковому рівні, а також через 2 і 24 години. Основними кінцевими точками цього багатоцентрового подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження були частота усунення пов'язаних з мігренню симптомів, які спричиняють дискомфорт, і болю через 2 години. Додатковими кінцевими точками були частота полегшення болю через 2 години, усунення будь-яких пов'язаних з мігренню симптомів через 2 години, застосування невідкладної терапії протягом 24 годин після лікування, досягнення стійкого позбавлення від болю і стійкого зниження інтенсивності болю через 24 години.

В рамках дослідження було проведено збір даних про небажані явища та порівняння показників у групах дослідження. Загалом 538 пацієнтів рандомізували в основну групу (n = 259) та контрольну групу (n = 279), а їх дані включили до аналізу даних залежно від призначеного втручання. В основній групі частка учасників, які не мали болю через 2 години, була на 7,2 % вище, ніж у контрольній групі. Частота усунення пов'язаних з мігренню симптомів, що турбують, була на 14,1% вище в основній групі в порівнянні з контрольною групою.

Якщо говорити про додаткові кінцеві точки, то в основній групі частота полегшення болю через 2 години була вищою на 14,3%, усунення всіх пов'язаних з мігренню симптомів через 2 години — на 8,4%, досягнення стійкого позбавлення від болю — на 7,0% та стійкого зниження інтенсивності болю через 24 години – на 11,5 % порівняно з контрольною групою (див. таблицю 1).

 

Важкі побічні ефекти були відсутні. Таким чином, застосування 2-годинної e-TNS є ефективним для невідкладного лікування нападів мігрені.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Phase 3 randomized, double-blind, sham-controlled Trial of e-TNS for the Acute treatment of Migraine (TEAM)

Автори:

Deena E. Kuruvilla і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: