EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

У пацієнтів з НАЖХП комбінація розувастатину та езетимибу забезпечувала статистично значуще зниження стеатозу печінки.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі BMC Medicine, у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) та дисліпідемією застосування комбінації езетимібу та розувастатину було безпечним і призводило до більшого зменшення вмісту жиру в печінці порівняно з монотерапією розувастатином. Мета цього рандомізованого контрольованого відкритого дослідження (дослідження ESSENTIAL) у 70 пацієнтів з НАЖХП полягала в оцінці ефективності комбінованої терапії езетимібом (інгібітора білка, схожого на білок Німана – Піка типу С1) та розувастатином у порівнянні з монотерапією розувастатином.

Учасників рандомізували на отримання комбінації езетимібу у дозі 10 мг та розувастатину у дозі 15 мг щодня (n = 34) або розувастатину у дозі 5 мг (n = 36) протягом 24 тижнів. За допомогою оцінки фракції жиру за густиною протонів методом магнітно-резонансної томографії (MRI-PDFF) зміну вмісту жиру в печінці визначали як середні значення в кожному з дев'яти сегментів печінки. Для оцінки зміни ступеня фіброзу печінки використовували магнітно-резонансну еластографію.

Згідно з результатами оцінки МRI-PDFF, комбінована терапія дозволяла статистично значуще знизити вміст жиру в печінці порівняно з монотерапією (відмінність середніх: 3,2%). Як у групі комбінованої терапії, так і у групі монотерапії відзначалося статистично значуще зниження оцінки МRI-PDFF до кінця дослідження відносно вихідного рівня. Пацієнти з резистентністю до інсуліну, серйозним фіброзом печінки, підвищеним індексом маси тіла та цукровим діабетом 2 типу найчастіше відповідали на терапію езетимібом.

В обох групах зміни виразності фіброзу печінки за оцінкою методом магнітно-резонансної еластографії були загалом співставні. У групі комбінованої терапії спостерігалося статистично значуще зниження контрольованого параметра згасання сигналу, визначеного за допомогою транзієнтної еластографії (з 321 до 287 дБ/м), однак у групі монотерапії розувастатином ступінь зниження цього показника не досягнув порога статистичної значущості.

Таким чином, спільне застосування езетимібу та розувастатину дозволяє статистично значуще знизити вміст жиру в печінці та є ефективним та безпечним методом лікування пацієнтів з НАЖХП та дисліпідемією.

Джерело:

BMC Medicine

Стаття:

Ezetimibe combination therapy with statin for non-alcoholic fatty liver disease: an open-label randomized controlled trial (ESSENTIAL study)

Автори:

Yongin Cho і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: