EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
реакція гіперчутливості реакція гіперчутливості
реакція гіперчутливості реакція гіперчутливості

Що нового?

Виконання тесту активації базофілів (ТАБ) у осіб із реакціями гіперчутливості на хіміотерапевтичні препарати може допомогти у встановленні точного діагнозу.

ТАБ є цінним інструментом для фено/ендотипування реакцій гіперчутливості на хіміотерапевтичні препарати у осіб з негативним результатом шкірного тесту на алергічну реакцію 1-го типу, особливо у тих, у кого спостерігаються реакції гіперчутливості середнього або тяжкого ступеня. Мета цього дослідження полягала у визначенні доцільності виконання ТАБ у пацієнтів з реакціями гіперчутливості негайного типу на таксани та сполуки платини, зареєстрованими у період з 2020 по 2022 роки.

Для віднесення пацієнтів до груп з реакціями 1-го типу, реакціями вивільнення цитокінів або змішаними реакціями використовували дані анамнезу та результати шкірних тестів (клінічного фенотипування). Тяжкість реакцій визначали за класифікацією Брауна (Brown). Крім того, до дослідження у складі контрольної групи було включено 30 осіб без реакцій, які не зазнали впливу препаратів. У пацієнтів, зі слабко або помірно негативними результатами шкірних тестів проводили провокаційний тест з використанням лікарського препарату, при цьому ТАБ виконували у всіх учасників дослідження.

До дослідження було проспективно включено 90 пацієнтів. З них у 31 пацієнта були відзначені реакції на таксани (18 доцетаксел/13 паклітаксел) та у 59 пацієнтів – на препарати платини (30 карбоплатин/23 оксаліплатин/6 цисплатин). У 65,4% пацієнтів було діагностовано алергію. Реакції гіперчутливості відповідали алергічним реакціям 1-го типу у 37,1% пацієнтів, реакціям вивільнення цитокінів – у 41,3% пацієнтів та змішаним реакціям – у 21,6% пацієнтів.

У більшості пацієнтів (63 %) реакції мали легкий ступінь тяжкості. У 55,3% пацієнтів з алергією результат ТАБ був позитивним, при цьому у всіх пацієнтів без алергії та осіб з контрольної групи – негативним. Специфічність і чутливість ТАБ склали 95,5% і 53,8% відповідно і перебували у суттєвому зв'язку з результатами шкірних тестів (r = 0,7). Позитивний результат ТАБ був отриманий у 63%, 34% та 3% пацієнтів з реакціями гіперчутливості середнього, тяжкого та легкого ступеня тяжкості відповідно. Позитивний результат ТАБ був отриманий у 60% пацієнтів з алергічними реакціями 1-го типу, у 30% пацієнтів зі змішаними реакціями та у 10% пацієнтів з реакціями вивільнення цитокінів.

Джерело:

Journal of Allergy and Clinical Immunology

Стаття:

Basophil activation test may help achieve a better diagnosis in patients with hypersensitivity reactions to chemotherapeutics

Автори:

GB Herrera і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: