EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Проходження тренінгу коучінгу допомагає покращити фізичне, психічне та соціальне благополуччя та зменшити виразність емоційного вигоряння та рівень стресу у лікарів.

Результати недавнього систематичного огляду, опубліковані в журналі PLOS ONE, вказують, що коучинг позитивно впливає на самопочуття лікарів (баланс між роботою та особистим життям, якість життя, стресостійкість, задоволеність роботою, ресурсний стан та професійний розвиток). Він також допомагає знизити рівні емоційного вигоряння, виснаження та інтенсивності реакції на тривалий стрес у лікарів.

Безпека пацієнтів та дотримання стандартів медичної допомоги багато в чому залежать від здоров'я лікарів. Незважаючи на те, що коучинг успішно і широко застосовують для покращення самопочуття співробітників у різних галузях, як засіб допомоги лікарям його почали розглядати нещодавно. Sylvain Boet та співавт. виконали огляд наявних доказових даних про вплив сеансів коучингу, що проводяться навченими фахівцями, на самопочуття, виразність виснаження та вигоряння у лікарів.

Розширений пошук відповідних робіт проводили у таких електронних базах даних, як MEDLINE, PsycINFO, Embase, ERIC та Web of Science. До огляду були включені дослідження, в яких вивчали проходження лікарями будь-якої спеціалізації сесій коучингу у відповідних фахівців. При цьому вивчали як мінімум один показник, що тим чи іншим чином відображає самопочуття лікарів. Для оцінки ризику присутності систематичних помилок використовували спеціальні інструменти, такі як інструменти для оцінки рандомізованих контрольованих досліджень Кокрейнівської співпраці та інструмент для оцінки нерандомізованих досліджень ROBINS-I. Усього було виявлено 2531 дослідження.

З них до огляду увійшли 14 робіт за участю 1099 лікарів:

  • 5 рандомізованих контрольованих досліджень (РКД),
  • 2 нерандомізовані контрольовані дослідження,
  • 4 дослідження з порівнянням результату з вихідним рівнем,
  • 2 дослідження зі змішаним дизайном,
  • 1 дослідження якісних показників.

У нерандомізованих контрольованих дослідженнях ризик систематичних помилок був середнім і високим. Слід зазначити, що у п'яти РКД ризик наявності систематичних помилок був нижчим. Учасники включених до огляду досліджень якісних показників повідомили про позитивний вплив коучингу як мінімум на один із показників, що вивчаються.

Результати раніше проведених РКД вказують, що коучинг дозволяє покращити самопочуття та знизити рівень стресу та вигоряння у лікарів. Незважаючи на наявність деяких методологічних недоліків, у нерандомізованих інтервенційних дослідженнях було отримано аналогічні результати. Для отримання більш точних результатів важливо використовувати стандартизовані показники кінцевих точок та порівнянну систему звітності.

Джерело:

PLOS ONE

Стаття:

Impact of coaching on physician wellness: A systematic review

Автори:

Sylvain Boet і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: