EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
бруксизм бруксизм
бруксизм бруксизм

Що нового?

Застосування ін'єкцій ботулотоксину А пов'язане зі зменшенням болю, пов'язаного з бруксизмом. Крім того, воно є більш ефективним, ніж застосування кап.

У недавньому дослідженні ін'єкцій ботулотоксину А (БТА) значно зменшували біль, пов'язаний з бруксизмом, причому найбільш помітне полегшення спостерігалося протягом перших 6 місяців після лікування. Крім того, БТА продемонстрував чудову терапевтичну ефективність порівняно із застосуванням кап.

Бруксизм - стан, що характеризується скреготінням або стисканням зубів, може призвести до значного дискомфорту і проблем зі здоров'ям порожнини рота. Дослідники поставили своїм завданням оцінити ефективність ін'єкцій БТА з погляду зменшення болю, пов'язаного з бруксизмом, протягом різних періодів спостереження. Для проведення дослідження було виконано всебічний пошук у п'яти електронних базах даних за період з 2005 по 2022 роки з акцентом на дослідження, пов'язані із застосуванням ботулотоксину та бруксизмом.

До аналізу були включені лише контрольовані дослідження. Два незалежні дослідники ретельно вивчили кожну статтю та врегулювали будь-які розбіжності шляхом обговорень до досягнення загальної згоди. Кінцеві точки болю оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ). Потім проводили односторонній та байєсівський мережевий метааналіз. Дані поєднували з використанням моделі випадкових ефектів. До дослідження увійшли загалом 11 випробувань за участю 365 пацієнтів з бруксизмом.

Згідно з одностороннім аналізом об'єднаних даних, ін'єкції БТА призвели до значного зниження болю, пов'язаного з бруксизмом, у середньому на 4,06 бала за ВАШ (95% ДІ = від 3,37 до 4,75). Полегшення болю було найбільш вираженим протягом перших шести місяців після лікування. Байєсовський аналіз надав додаткову інформацію, вказуючи на те, що ін'єкції БТА забезпечували суттєво краще купірування болю в порівнянні з іншими підходами, такими як застосування кап (різниця середніх значень [MD] -1,5; 95% довірчий інтервал (ДІ) від -2 ,7 до -0,19) і введення фізіологічного розчину (MD -3,3; 95% ДІ від -6,2 до -0,32).

Таким чином, ін'єкції БТА демонструють перспективний потенціал у полегшенні болю, пов'язаного з бруксизмом. Проте, дослідники наголошують на необхідності проведення подальших рандомізованих контрольованих досліджень із довгостроковим спостереженням для порівняння БТА з альтернативними варіантами лікування та лікарськими засобами для більш повного розуміння його потенційних переваг. Дане дослідження може дати нову надію людям, які страждають від дискомфорту, викликаного бруксизмом, з можливістю покращення якості їхнього життя та здоров'я порожнини рота.

Джерело:

Journal of Dental Sciences

Стаття:

Can botulinum toxin injection alleviate the pain of bruxism? A Bayesian network analysis and a single-arm analysis

Автори:

Ao-bo Zhang et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: