EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
переломи переломи
переломи переломи

Що нового?

Дотримання регулярного та здорового режиму сну значною мірою пов'язане зі зниженням ризику нових переломів та падінь при старінні.

Результати проспективного аналізу, опубліковані у журналі Frontiers in Immunology, свідчать про наявність статистично значущого зв'язку між здоровим режимом сну та зниженням ймовірності переломів та падінь при старінні. Мета дослідження полягала у вивченні наявності взаємозв'язку між нещодавно встановленим режимом сну, що оцінюється за такими параметрами, як безсоння, хропіння, хронотип, сонливість, тривалість сну та частотою переломів і падінь.

Дослідники проаналізували новий режим сну, що включає такі компоненти: щоденна тривалість сну 7-8 годин, рідкісні випадки безсоння, відсутність хропіння, ранній хронотип та відсутність частої надмірної денної сонливості. Взаємозв'язок між режимом сну та частотою падінь та переломів вивчали у групі з 289 000 добровольців з біобанку Великобританії.

Середня тривалість наступного спостереження становила 12,3 року, що еквівалентно 3,5 мільйона людино-років спостереження. За цей період дослідники виявили 16121 випадок переломів будь-якого типу і 12967 випадків падінь. Протягом усього періоду подальшого спостереження в учасників, які дотримувалися здорового режиму сну, було відзначено зниження ризику падіння на 17% (відношення ризиків (ВР) – 0,83) та ще більш виразне зниження ризику переломів на 28% (ВР – 0, 72) порівняно з учасниками з несприятливим режимом сну. Крім цього, у добровольців зі спадковою високою мінеральною щільністю кісткової тканини (МЩКТ) та здоровим режимом сну ймовірність переломів та падінь була найменшою.

У підсумку, дотримання здорового режиму сну було пов’язане зі зниженням ймовірності падінь і переломів при старінні. Слід зазначити, що цей захисний зв'язок залишався незмінним, незалежно від наявності спадкової високої МЩКТ.

Джерело:

Frontiers in Immunology

Стаття:

Adherence to a healthy sleep pattern is associated with lower risks of incident falls and fractures during aging

Автори:

Tao Zhou і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: