EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Рівні вітамінів А та Е у сироватці крові майбутньої матері можуть бути потенційним раннім показником антиоксидантного статусу новонародженого при народженні.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Annals of Nutrition and Metabolism, вказують на те, що рівні вітамінів А та Е в крові матері можуть бути раннім показником антиоксидантного статусу новонародженого при народженні. Мета дослідження полягала в оцінці впливу рівнів вітамінів А і Е у майбутніх матерів у середині вагітності на благополуччя матері та плоду, що розвивається, а також у виявленні потенційних показників на ранніх етапах вагітності, які можна використовувати для прогнозування розвитку та пом'якшення окислювального стресу у плода.

Дані про споживання з їжею вітамінів А та Е та їх рівні в крові збирали у 544 майбутніх матерів, які брали участь у проспективному дослідженні з оцінки взаємозв'язку між харчуванням у ранньому віці та розвитком бронхіальної астми (NELA) для підвищення благополуччя матерів та дітей.

У ході дослідження спостерігалися статистично значущі відмінності між частотою низького вмісту в раціоні вітаміну Е, виявленого у 78% матерів, і частотою зниженого рівня вітаміну Е в сироватці крові, який був виявлений лише у 3% матерів на 24 тижні вагітності. Рівні вітамінів А і Е у сироватці крові у матерів у середині вагітності були пов'язані з підвищеним рівнем антиоксидантів не тільки у матерів на цьому етапі, але й у новонароджених при народженні. Це призводило до зниження рівня гідропероксидів та підвищення загальної антиокислювальної активності (ЗАОА) у перших та підвищення ЗАОА у других.

Встановлено, що гестаційний цукровий діабет (ГЦД) має несприятливий зв'язок із рівнем вітаміну А у сироватці крові матері (відношення шансів: 0,95) у середині вагітності. Однак взаємозв'язку між ГЦД та показниками окисного стресу виявлено не було. Таким чином, рівні вітамінів А та Е у сироватці крові матері в середині вагітності є потенційними ранніми біомаркерами для оцінки антиоксидантного статусу новонароджених при народженні. Контроль та регулювання рівня цих вітамінів у вагітних жінок із ГЦД може дозволити уникнути проблем зі здоров'ям у новонароджених, спричинених окислювальним стресом.

Джерело:

Annals of Nutrition and Metabolism

Стаття:

Serum Vitamins A and E at Mid-Pregnancy and Their Relationships with Both Maternal and Cord Blood Antioxidant Status and Perinatal Conditions: The NELA Cohort

Автори:

María Sánchez-Campillo та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: