EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
СППР СППР
СППР СППР

Що нового?

Центральна та периферична нейропатія відіграють важливу роль у формуванні синдрому печіння порожнини рота.

Результати систематичного огляду свідчать, що у патогенезі синдрому печіння порожнини рота (СППР) значну роль відіграють як центральна, і периферична нейропатія. Однак у кожному випадку співвідношення цих двох факторів різне, і вони можуть частково накладатися один на одного. Метою дослідження було надання оновлених даних про патофізіологію СППР шляхом аналізу теоретичних висновків та результатів досліджень, опублікованих за останні 5 років, у яких висловлювалась думка, що СППР є різновидом нейропатичного болю.

Був проведений огляд публікацій у базі даних PubMed за допомогою наступних термінів MeSH: (синдром печіння порожнини рота АБО синдром печіння в порожнині рота, АБО біль у порожнині рота, АБО біль у роті, АБО печіння язика, АБО нейропатичний біль у порожнині рота, АБО глосодинія, АБО стоматопіроз) І (етіопатогенез АБО етіопатологічні фактори, АБО етіологія).

Було виявлено 19 досліджень методом «випадок – контроль» (1 з них проведено in vivo) та 1 рандомізоване контрольоване дослідження. З 19 включених досліджень у 8 дослідженнях оцінка доказів склала 2-; у 8 дослідженнях – 2+; у 2 дослідженнях – 2++ та у 1 дослідженні – 1+. Автори відзначили недостатність та різнорідність якості досліджень на цю тему.

Таким чином, можна зробити висновок, що пряме пошкодження соматосенсорної нервової системи не викликає СППР. Очевидно, СППР викликана порушенням функції соматосенсорної нервової системи та нейронної мережі мозку.

Джерело:

Journal of Oral & Facial Pain and Headache

Стаття:

Is Burning Mouth Syndrome a Neuropathic Pain Disorder? A Systematic Review

Автори:

Isabel Carreño-Hernández і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: