EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19_коронавірус_корона COVID-19_коронавірус_корона
COVID-19_коронавірус_корона COVID-19_коронавірус_корона

Що нового?

Управління контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) схвалило введення додаткової дози вакцини особам з виразним ослабленням імунної системи, які більш схильні до розвитку важких форм COVID-19.

12 серпня 2021 р. FDA внесло зміни до реєстраційних посвідчень, виданих у рамках процедури спрощеної реєстрації з метою лікування COVID-19, щоб забезпечити можливість введення додаткової дози вакцин окремим категоріям осіб з ослабленим імунітетом, зокрема реципієнтам солідних органів та пацієнтам з порушеннями, які, як вважається, пов'язані з порівнянним рівнем імунодефіциту. Однак ці зміни не стосуються осіб, які не мають виразного послаблення імунної системи.

Особи з ослабленим імунітетом високою мірою схильні до розвитку важких форм COVID-19. Після ретельного вивчення наявних даних FDA заявило, що введення 3-ї дози вакцини проти коронавірусу може принести користь цій вразливій групі осіб. Це рішення дозволить посилити імунну відповідь у осіб з ослабленим імунітетом, які потребують додаткового захисту від COVID-19. В даний час особи, що повністю пройшли вакцинацію без ослабленого імунітету, добре захищені і не потребують додаткової дози вакцини проти коронавірусу.

У осіб з ослабленою імунною системою, як, наприклад, у пацієнтів, які перенесли трансплантацію солідних органів, спостерігається зниження здатності боротися з інфекціями та іншими захворюваннями, тому вони більш схильні до ризику інфікування різними патогенами, включаючи вірус SARS-CoV-2. FDA провело оцінку інформації про введення 3-ї дози вакцини у таких осіб і дійшло висновку про те, що це може забезпечити посилення імунного захисту у відповідній популяції. Таким особам також слід дати рекомендації щодо дотримання фізичних запобіжних заходів для попередження інфікування вірусом SARS-CoV-2.

Крім того, найближче оточення осіб із ослабленим імунітетом також має пройти вакцинацію. Особам з ослабленим імунітетом рекомендується обговорити варіанти терапії моноклональними антитілами з лікарем. У період надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров'я FDA схвалило екстрену терапію моноклональними антитілами у дорослих пацієнтів та дітей (віком 12 років і старше, з масою тіла не менше 40 кг) з позитивними результатами прямого аналізу на вірус, а також у осіб з підвищеним ризиком прогресування інфекції, спричиненої SARS-CoV-2 до тяжкого ступеня та (або) госпіталізації.

Слід зазначити, що один зареєстрований препарат може застосовуватися з профілактичною метою після контакту з джерелом коронавірусу SARS-CoV-2. Однак цей препарат не слід розглядати як заміну вакцинації. В даний час схвалено екстрене введення вакцин дітям віком 12 років і старше, а також особам віком 18 років та старшим. В обох групах вводили по 2 дози вакцини.

До реєстраційних посвідчень на вакцини були внесені зміни, щоб забезпечити можливість введення додаткової або 3-ї дози не менше ніж через 28 днів після введення 2-ї дози цієї ж вакцини особам віком 18 років та старше (у тому числі вакцин, які показані для введення дітям віком від 12 років і старшим), яким була проведена трансплантація солідних органів або у яких є патологічні стани, які, як вважається, призводять до порівнянного ступеня імунодефіциту.

Джерело:

FDA

Стаття:

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Additional Vaccine Dose for Certain Immunocompromised Individuals

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: