EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2

Що нового?

Після госпіталізації з COVID-19 протягом 6 місяців спостерігається стабільне одужання, але симптоми інфекції зберігаються.

Результати недавнього проспективного дослідження свідчать, що через 6 місяців після виписки загальний стан здоров'я (включаючи органи дихання, фізичний та психічний аспекти) відновлюється, проте часто спостерігаються клінічні наслідки інфекції. Метою цього дослідження була оцінка наслідків інфекції, що викликається вірусом SARS-CoV-2, та процесу одужання протягом 6 місяців після госпіталізації, оскільки на сьогоднішній день даних про це недостатньо.

Основними кінцевими точками були прогностичні фактори більшості клінічно значущих ускладнень, відновлення функції легень, відхилення рентгенологічних показників від норми, оцінка якості життя, пов'язаного зі здоров'ям (HRQoL), фізичного та психологічного станів. Оцінка проводилася через 6 тижнів, 3 місяці та 6 місяців після госпіталізації з аналізом повторних вимірювань.

До дослідження було включено 92 пацієнти, 58 з яких були чоловіками. Середній вік становив 58,2±12,3 роки. У пацієнтів зі зниженням форсованої життєвої ємності легень (з 25% до 11%) та дифузійної здатності легень (з 63% до 46%) спостерігалося статистично значуще покращення. Фіброз легень зберігався, але частота присутності симптому "матового скла" знижувалася.

Через 6 місяців після виписки приблизно у 89,1% пацієнтів все ще було більше 1 симптому. Частота випадків підвищеної втомлюваності також знижується через 6 місяців, але цей симптом зберігається у 61% пацієнтів. За більшістю розділів HRQoL відзначалася нормалізація через 6 місяців, крім фізичного стану. Найбільш важливими прогностичними факторами були тривалість госпіталізації та стійка підвищена стомлюваність.

На підставі отриманих результатів можна зробити висновок, що через 6 місяців після виписки пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію COVID-19, відзначається стабільне відновлення здоров'я. Підвищена втомлюваність та фізіологічні порушення легень є стійкими симптомами, що негативно впливають на HR-QoL таких пацієнтів.

Джерело:

Annals of American Thoracic Society

Стаття:

Six-Month Follow-Up Identifies Persistent Health Problems Beyond Pulmonary Recovery in Patients With COVID-19

Автори:

M. E. Hellemons і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: