EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
затяжний COVID-19 затяжний COVID-19
затяжний COVID-19 затяжний COVID-19

Що нового?

Імунізація проти COVID-19 до зараження вірусом SARS-CoV-2 дозволяє знизити ризик розвитку затяжної коронавірусної інфекції.

Результати недавнього метааналізу даних 629 093 пацієнтів, опубліковані в журналі Vaccine, вказують на те, що проведення імунізації проти COVID-19 до зараження вірусом SARS-CoV-2 пов'язане зі зниженням ймовірності розвитку затяжної коронавірусної інфекції, особливо після введення другої дози вакцини. Мета систематичного огляду та метааналізу, проведених Atsuyuki Watanabe та співавт., полягала у вивченні зв'язку між імунізацією проти COVID-19 та розвитком затяжної коронавірусної інфекції.

Було виконано пошук проспективних та спостережних досліджень, в яких вивчали стан пацієнтів, які пройшли та не пройшли імунізацію до зараження вірусом SARS-CoV-2. Крім того, були розглянуті дослідження, в яких описували зміну симптоматики у осіб із поточною затяжною коронавірусною інфекцією після імунізації, у яких в анамнезі був присутній COVID-19. З використанням моделі з випадковими ефектами для кожного результату було розраховано відношення шансів за об'єднаними даними.

Усього було проаналізовано 12 досліджень:

  • 6 спостережних досліджень за участю 536 291 невакцинованих та 84 603 вакцинованих (до зараження вірусом) пацієнтів, середній вік: 41,2–66,6 року, частка жінок: 9,0–67,3 %;
  • 6 спостережних досліджень за участю 8199 пацієнтів із затяжною коронавірусною інфекцією, які пройшли імунізацію після зараження вірусом, середній вік: 40–53,5 року, частка жінок: 22,2–85,9 %.

Імунізація із введенням двох доз вакцини була пов'язана зі зниженням ризику розвитку затяжної коронавірусної інфекції, яка в тому числі супроводжується постійною втомою та захворюваннями легень, порівняно з відсутністю імунізації або з імунізацією із введенням однієї дози вакцини. При цьому у 54,4% осіб із поточною затяжною коронавірусною інфекцією не спостерігалося зміни симптоматики після імунізації, а у 20,3% було відзначено зниження симптомів через 2–6 місяців після імунізації проти COVID-19. Таким чином, з метою мінімізації виразності затяжного COVID-19 можна запропонувати імунізацію до розвитку інфекції, викликаної вірусом SARS-CoV-2.

Джерело:

Vaccine

Стаття:

Protective effect of COVID-19 vaccination against long COVID syndrome: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Atsuyuki Watanabe і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: