EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
куркума.довга куркума.довга
куркума.довга куркума.довга

Що нового?

Рослинний препарат на основі куркуми довгої (Curcuma longa) можна порівняти за ефективністю з омепразолом при лікуванні функціональної диспепсії.

Згідно з результатами рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження, опублікованим в журналі The Journal of Gastroenterology and Hepatology, у пацієнтів з функціональною диспепсією застосування препарату на основі куркуми довгої може забезпечити зниження виразності симптомів і поліпшення якості життя, а також задоволеність пацієнтів лікуванням, зіставні з такими при застосуванні омепразолу. Метою даного дослідження, виконаного Kachonsak Yongwatana та співавт., було порівняння ефективності застосування рослинного препарату на основі куркуми та омепразолу з плацебо при лікуванні функціональної диспепсії.

Загалом 132 учасники були рандомізовані до груп застосування омепразолу (n = 43), куркуміну (n = 45) та плацебо (n = 44). Для оцінки клінічної ефективності лікування через 2 та 4 тижні використовували опитувальник для оцінки тяжкості диспепсії (SODA). Оцінку якості життя, пов'язаного зі здоров'ям, проводили за допомогою Європейського опитувальника для оцінки якості життя у 5 категоріях (EQ-5D) та Європейської візуальної аналогової шкали для оцінки якості життя (EQ-VAS).

Через 4 тижні середні оцінки інтенсивності болю та виразності симптомів, не пов'язаних з болем, за опитувальником SODA у групі застосування препарату на основі куркуми знизилися порівняно з групою плацебо. Між групами застосування препарату на основі куркуми та омепразолу статистично значущих відмінностей не виявлено. Середня оцінка задоволеності лікуванням за опитувальником SODA через 4 тижні у групі застосування препарату на основі куркуми була вищою, ніж у групі застосування омепразолу, проте ця відмінність не була статистично значущою.

Середня зміна оцінки за опитувальником EQ-5D через 4 тижні була найбільш високою у групі застосування препарату на основі куркуми, проте статистично значуще не відрізнялося від такого у двох інших групах.

Середня зміна оцінки за шкалою EQ-VAS через 4 тижні була найвищою у групі застосування препарату на основі куркуми (див. таблицю 1).

Таким чином, препарати на основі куркуми довгої можуть бути ефективними для зниження виразності симптомів, поліпшення якості життя та підвищення задоволеності лікуванням у пацієнтів з функціональною диспепсією.

Джерело:

Journal of Gastroenterology and Hepatology

Стаття:

Curcuma longa Linn Versus Omeprazole in Treatment of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial

Автори:

Kachonsak Yongwatana і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: