EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Лікування гестаційного цукрового діабету, діагностованого на ранніх термінах вагітності, призводить до дещо меншої частоти несприятливих неонатальних наслідків порівняно з відсутністю невідкладної терапії.

У знаковому дослідженні невідкладне лікування до 20 тижнів вагітності призвело до незначного зниження частоти несприятливих неонатальних результатів порівняно з відкладеним лікуванням. Дослідження, в ході якого випадково були розподілені жінки з фактором ризику гіперглікемії, було спрямоване на визначення того, чи може раннє втручання поліпшити результати для здоров'я матері та немовляти. У дослідженні взяли участь 802 жінки (термін вагітності від 4 тижнів до 19 тижнів і 6 днів), з яких 406 отримували невідкладну терапію, а 396 склали контрольну групу (отримували відкладену терапію або не отримували ніякої терапії).

У дослідженні оцінювалися три основні результати: поєднання негативних неонатальних явищ (таких як пологи до <37 тижнів, родова травма, маса тіла при народженні 4500 г, респіраторний дистрес, дистоція плечиків, фототерапія, мертвонародження або неонатальна смерть), артеріальна гіпертензія, пов'язана з вагітністю (у тому числі гестаційна гіпертензія, прееклампсія або еклампсія), та суха маса тіла у новонароджених. Початкові пероральні глюкозотолерантні тести (ПГТТ) були проведені при середньому терміні вагітності 15,6±2,5 тижні.


Ключові висновки:

1. Несприятливі наслідки у новонароджених:

  • Примітно, що у 94 із 378 жінок (24,9%) у групі невідкладного лікування спостерігалися несприятливі неонатальні результати.
  • У контрольній групі з несприятливими наслідками зіткнулися 113 із 370 жінок (30,5%).
  • Скоригована різниця у ризику склала -5,6 процентних пункти; 95% довірчий інтервал [ДІ] від -10,1 до -1,2.


2. Артеріальна гіпертензія, пов'язана з вагітністю:

  • Як було встановлено, у 40 із 378 жінок (10,6%) у групі невідкладного лікування розвинулася артеріальна гіпертензія, пов'язана з вагітністю.
  • У контрольній групі артеріальна гіпертензія розвинулася у 37 із 372 жінок (9,9%).
  • Повідомлялося, що скоригована різниця у ризику склала 0,7 процентних пункти; 95% ДІ від -1,6 до 2,9.

3. Суха маса тіла у новонароджених:

  • Середня суха маса тіла новонароджених склала 2,86 кг у групі невідкладного лікування проти 2,91 кг у контрольній групі.
  • Скоригована середня різниця склала -0,04 кг; 95% ДІ від -0,09 до 0,02.

Не було виявлено помітних відмінностей між групами щодо значних небажаних явищ, що корелюють зі скринінгом та веденням. Таким чином, своєчасне лікування гестаційного діабету до 20 тижнів вагітності було пов'язане з незначним зниженням ризику несприятливих неонатальних результатів порівняно з відсутністю невідкладного лікування. Однак між двома групами не спостерігалося суттєвих відмінностей в артеріальній гіпертензії, пов'язаній з вагітністю, або сухій масі тіла немовлят. Це дослідження проливає світло на потенційні переваги раннього втручання при гестаційному діабеті, даючи цінну інформацію для лікарів-практиків і майбутніх матерів.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Treatment of Gestational Diabetes Mellitus Diagnosed Early in Pregnancy

Автори:

David Simmons et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: