EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
епілепсія епілепсія
епілепсія епілепсія

Що нового?

Завдяки вищій ефективності та переносимості еверолімус слід розглянути як варіант лікування резистентної до терапії епілепсії у пацієнтів з комплексом туберозного склерозу.

У недавньому дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Seizure, встановлено, що у пацієнтів з комплексом туберозного склерозу (КТС), асоційованим з резистентною до терапії епілепсією, тривале застосування еверолімусу є ефективним, безпечним та добре переноситься. Мета цього дослідження полягала в оцінці терапевтичної ефективності та переносимості еверолімусу для лікування резистентної до терапії епілепсії у пацієнтів з КТС. Пацієнти отримували еверолімус після 3-місячного ввідного періоду.

Лікування було поділено на 3 етапи по 9 місяців. Пацієнти розпочинали лікування з одного з трьох етапів із цільовими рівнями у сироватці крові. У разі недостатнього контролю нападів пацієнти переходили до наступного рівня лікування з іншим цільовим рівнем у сироватці. На початковому етапі та початкових 3 етапах лікування дози супутніх протисудомних препаратів залишалися незмінними. Для кожного пацієнта визначали зміну частоти розвитку судом та кількості днів без припадків відносно вихідного рівня.

До дослідження було включено 15 пацієнтів, яких спостерігали протягом 10 років. У 80% пацієнтів відзначалося статистично значуще зниження частоти розвитку судом та збільшення кількості днів без нападів. Приблизно у 40% пацієнтів судоми були відсутні повністю, у 26,7% пацієнтів (n = 4) судоми були відсутні протягом більше 7 років, а 3 пацієнтам не було потрібно додаткового прийому протисудомних препаратів. У кожного учасника зареєстровано щонайменше 1 випадок розвитку небажаного явища, але більшість із них були легкими або помірного ступеню тяжкості.

Таким чином, еверолімус можна розглядати як ефективний варіант лікування резистентної до терапії епілепсії у пацієнтів з КТС, проте для підтримки полегшення судом може знадобитися більший період часу.

Джерело:

Seizure

Стаття:

Long-term treatment with everolimus in TSC-associated therapy-resistant epilepsies

Автори:

Gert Weigand і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: