EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
педіатрія педіатрія
педіатрія педіатрія

Що нового?

Застосування ібупрофену в одноразовій дозі внутрішньовенно (10 мг/кг) може знизити потребу в опіоїдах після операції із закриття розщелини піднебіння у немовлят.

Згідно з результатами одноцентрового проспективного рандомізованого клінічного дослідження попереднє внутрішньовенне введення ібупрофену для індукції анестезії у немовлят (у віці 9-24 місяців) з ізольованою розщелиною піднебіння дозволило статистично значуще знизити потребу в опіоїдах у ранньому післяопераційному періоді. Метою дослідження була оцінка того, чи доопераційне введення ібупрофену може знизити потребу в опіоїдах після закриття розщелини піднебіння у немовлят.

До дослідження було включено 40 немовлят із ущелиною піднебіння, яким було показано палатопластику. Учасники були рандомізовані для внутрішньовенного введення ібупрофену у дозі 10 мг/кг (n = 20) або фізіологічного розчину (n = 20) для індукції анестезії. Для оцінки інтенсивності болю використовували шкалу оцінки післяопераційного болю у дітей та немовлят (CHIPPS). У немовлят з оцінкою болю 4 або вище за шкалою CHIPPS як екстрений знеболювальний засіб використовували фентаніл внутрішньовенно в дозі 0,5 мкг/кг з титруванням і при необхідності вводили повторно через 10 хвилин.

Основною кінцевою точкою в цьому дослідженні була кількість фентанілу, що використовується під час перебування в післяопераційному блоці. У групі застосування ібупрофену спостерігалося менше споживання фентанілу після операції порівняно з групою плацебо. За показниками втрати крові під час операції та часу першого використання екстреного знеболювального засобу статистично значущих відмінностей між двома групами не відзначалося.

Як у групі застосування ібупрофену, так і в групі застосування фізіологічного розчину протягом перших 24 годин після операції явних небажаних явищ відзначено не було. Як видається, застосування ібупрофену є ефективним доповненням до фентанілу для лікування гострого післяопераційного болю і може розглядатися як пріоритетна терапія для знеболювання при палатопластиці.

Джерело:

BMC Pediatrics

Стаття:

Preemptive analgesic effectiveness of single dose intravenous ibuprofen in infants undergoing cleft palate repair: a randomized controlled trial

Автори:

Zhe Zhe Peng і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: