EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2

Що нового?

У пацієнтів із COVID-19 використання реконвалесцентної плазми на додаток до стандартної лікарської терапії призводило до покращення клінічних результатів.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження III фази вказують на те, що для покращення наслідків у пацієнтів з COVID-19 у перші 3 дні госпіталізації стандартну лікарську терапію можна доповнити реконвалесцентною плазмою з достатнім титром антитіл. Мета дослідження, проведеного Meenu Bajpai та співавт., полягала в оцінці ефективності та безпеки використання реконвалесцентної плазми у комбінації зі стандартною лікарською терапією у пацієнтів із тяжкою формою COVID-19.

У цьому багатоцентровому відкритому дослідженні (COPLA-II) 400 пацієнтів рандомізували у співвідношенні 1:1 до 2 груп: (а) групу 1 (n = 200) переливання реконвалесцентної плазми та стандартної лікарської терапії та (b) групу 2 (n = 200) на отримання лише стандартної лікарської терапії. Заздалегідь визначеною основною кінцевою точкою був час до клінічного покращення, що визначається як зниження оцінок за порядковою шкалою на 2 бали. Наперед визначеними додатковими кінцевими точками були частота розвитку побічних ефектів, рівень цитокінів, рівень антитіл до SARS-CoV-2, смертність, частка пацієнтів, переведених на штучну вентиляцію легень на 7-й день, і тривалість оксигенотерапії.

Встановлено, що у групах дослідження середній час до зниження оцінок за порядковою шкалою на 2 бали становив 9 днів (міжквартильний діапазон (МКД): 7–13). Середня тривалість оксигенотерапії була меншою у групі застосування реконвалесцентної плазми порівняно з групою стандартної лікарської терапії (див. таблицю 1).

Через 7 днів у групі застосування реконвалесцентної плазми відзначалося статистично значуще поліпшення співвідношення парціального тиску кисню до фракції кисню, що вдихається (PaO2/FiO2). Міжгрупові відмінності щодо смертності до 28-го дня не виявлено. Після переливання реконвалесцентної плазми протягом 3 днів з моменту госпіталізації відзначено статистично значуще зниження оцінок за порядковою шкалою. У групі застосування реконвалесцентної плазми титри нейтралізуючих антитіл через 48 годин були вищими, ніж у групі стандартної лікарської терапії.

При застосуванні реконвалесцентної плазми спостерігалося статистично значуще зниження рівнів D-димеру через 7 днів та фактора некрозу пухлини через 48 годин. У групі застосування реконвалесцентної плазми у 3 пацієнтів (1,5%) спостерігалася алергічна реакція легкого ступеня. Таким чином, результати дослідження підтвердили противірусну ефективність переливання реконвалесцентної плазми як доповнення до стандартної лікарської терапії у перші дні захворювання на COVID-19.

Джерело:

BMJ Open

Стаття:

Efficacy of convalescent plasma therapy in the patient with COVID-19: a randomised control trial (COPLA-II trial)

Автори:

Meenu Bajpai і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: