EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
когнітивні порушення когнітивні порушення
когнітивні порушення когнітивні порушення

Що нового?

CognICA — це комп’ютерний когнітивний тест, що потребує всього 5 хвилин для виконання, розробка компанії Cognetivity Neurosciences Ltd.

Управління з контролю за харчовими продуктами і ліками США (FDA) дало дозвіл на маркетинг CognICA, комплексної когнітивної оцінки на основі штучного інтелекту для раннього виявлення деменції [1].

CognICA — це комп’ютерний когнітивний тест, що потребує всього 5 хвилин для виконання, розробка компанії Cognetivity Neurosciences Ltd. Завдання базуються на реакції людини на зображення тварин і здатності здорового мозку обробляти їх менш ніж за 200 мілісекунд. Для використання саме зображень тварин є вагома причина: стародавні люди повинні були або тікати від них, або вистежувати їх як здобич. Тест спрямований на ті ділянки мозку, які уражаються на початкових стадіях когнітивних розладів до того, як стануть очевидними серйозні симптоми втрати пам’яті. У дослідженні з використанням функціональної МРТ під час виконання  завдань було виявлено залучення трансенторинальної області, веретеноподібної звивини, нижньої і середньої скроневі звивини, які вражаються на передсимптоматичних стадіях хвороби Альцгеймера, як показали Braak з колегами в 1991 і 2006 роках [2].

Як зазначається на сайті компанії, CognICA має ряд переваг перед традиційними когнітивними тестами, які виконуються на папері. Завдання «помітити тварину» робить CognICA незалежним від мови та культури, на відміну від традиційних тестів, які включають завдання зі словами і обчисленнями, а тому потребують адаптації до різних мов і валідації в різних популяціях. Люди з вищим рівнем освіти, як правило, набирають вищі бали в стандартних когнітивних тестах в своїй віковій категорії. Тобто відмінності в рівні освіти  утруднюють об’єктивне оцінювання когнітивних функцій. Натомість на успішність виконання CognICA рівень освіти ніяк не впливає. До інших переваг розробники відносять відсутність ефекту навчання  при повторних тестуваннях завдяки застосуванню штучного інтелекту. Тобто, CognICA може використовуватися неодноразово однією і тією ж людиною, і кожен раз тест буде дещо відрізнятися. Це робить когнітивний моніторинг точнішим, ніж стандартні тести. Завдяки штучному інтелекту CognICA постійно покращує чутливість тестування, захищає результати від упередженості та підвищуватиме продуктивність системи з часом [2].

Оскільки тест виконується на комп’ютері або планшеті, він підтримує віддалене, самостійне тестування та націлений на інтеграцію з існуючими системами електронної медичної документації. Тест вже отримав схвалення європейських регуляторних органів як медичний пристрій і використовується як для первинної, так і для спеціалізованої клінічної допомоги в Національній службі охорони здоров’я Великобританії [1].

Тест можна завантажити і встановити безпосередньо на пристрій користувача. Оскільки тест призначений лише для клініцистів, створюється відповідний обліковий запис, після чого тест можна одразу використовувати. Для передачі даних потрібне лише підключення до Інтернету, але тести можна виконувати і в автономному режимі, а дані синхронізуються, коли пристрій знову буде в мережі [1].

Наразі компанія перебуває в процесі розробки остаточної моделі вартості тесту для ринку США. Ціна буде залежати від рівня використання та включатиме необмежену кількість варіантів ліцензії. Вартість окремого тесту, ймовірно, буде в межах від 20 до 30 доларів США [1].



 

Джерела:

FDA Clears 5-Minute Test for Early Dementia. Доступ за посиланням (08.01.2022): https://www.medscape.com/viewarticle/961277

Cognetivity's Integrated Cognitive Assessment (CognICA) provides a sensitive and accurate measure of cognitive function. Доступ за посиланням (08.01.2022): https://cognetivity.com/cognica/

Дана інформація є узагальненою та не може використовуватись для лікування. Будь ласка, у разі необхідності, зверніться за консультацією до лікаря

14Cog-19-01-2022-Rx2-9.4

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua
Спробуй: