EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
остеопороз остеопороз
остеопороз остеопороз

Що нового?

У пацієнтів з геміпарезом та остеопорозом традиційна терапія у поєднанні з ВІЛТ та ЕУХТ можуть стати перспективним варіантом лікування, яке дозволить досягти кращих результатів. При цьому ВІЛТ є більш ефективною за певними показниками поліпшення.

Згідно з результатами нового клінічного дослідження, опублікованими у вересневому випуску журналу Journal of Orthopaedic Surgery and Research, високоінтенсивна лазерна терапія (ВІЛТ) та екстракорпоральна ударно-хвильова терапія (ЕУХТ) прискорюють лікування остеопорозу у пацієнтів з тривалим геміпарезом. У рандомізоване контрольоване дослідження, проведене Tamer I. Abo Elyazed та співавт., було включено 140 пацієнтів з геміпарезом та остеопорозом. Учасників розділили на 3 рівні групи.

Учасники контрольної групи отримували стандартну медикаментозну терапію та традиційну фізіотерапію, показану пацієнтам, які перенесли інсульт. Учасники групи ВІЛТ отримували ті ж втручання, що й у контрольній групі, та додатково ВІЛТ. У групі ударно-хвильової терапії (ЕУХТ) застосовували ті ж втручання, що й у контрольній групі, а також ударно-хвильову терапію. Учасники всіх груп проходили по 3 сеанси терапії на тиждень протягом 12 тижнів. Оцінку показників проводили до та після терапії, при цьому особливу увагу приділяли ступеню інтенсивності болю, ризику падінь та якості життя.

У ході дослідження було виявлено статистично значущу різницю (p < 0,05) в оцінках за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), при цьому як у групі ВІЛТ, так і в групі ЕУХТ спостерігалося виразне поліпшення порівняно з контрольною групою. Однак між групами ВІЛТ та ЕУХТ не спостерігалося помітної різниці. У учасників цих груп спостерігалося виразне покращення з точки зору якості життя (опитувач якості життя Європейського фонду остеопорозу (QUALEFFO-41)) та загальної стабільності (коротка форма шкали рівноваги Берга (SFBBS)) порівняно з контрольною групою.

Слід зазначити, що результати учасників групи ВІЛТ перевершили результати учасників групи ЕУХТ за деякими показниками, що вказує на можливість більшої ефективності ВІЛТ у пацієнтів із геміпарезом та захворюванням, що призводить до ослаблення кісткової тканини.

Джерело:

Journal of Orthopaedic Surgery and Research

Стаття:

Effect of high-intensity laser therapy versus shockwave therapy on selected outcome measures in osteoporotic long-term hemiparetic patients: a randomized control trial

Автори:

Tamer I. Abo Elyazed і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: