EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
ішіас ішіас
ішіас ішіас

Що нового?

Застосування системних стероїдів може полегшувати біль та знижувати ступінь інвалідизації у пацієнтів з ішіасом, викликаним грижею диска поперекового відділу хребта.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, застосування системних стероїдів було ефективним у лікуванні ішіасу, викликаного грижею диска поперекового відділу хребта (ГДП). Мета дослідження, проведеного João Vale та співавт., полягала в оцінці впливу системних кортикостероїдів в рамках лікування пацієнтів з ішіасом.

Пошук рандомізованих клінічних досліджень, у яких брали участь пацієнти з симптомами ішіасу через ГДП, які отримували лікування системними стероїдами, було проведено у таких базах даних, як Scopus, EMBASE та PubMed. Для оцінки ризику систематичних помилок використали інструмент Кокрейнівської співпраці RoB2. Для розрахунку розміру ефекту між групами щодо болю та функціональних результатів було проведено метааналіз з використанням моделі випадкових ефектів.

Імовірність небажаних явищ (НЯ) розраховували з використанням відносних ризиків (ВР). Всі агреговані результати були представлені разом з 95% довірчими інтервалами (ДІ). Доказовість даних оцінювали відповідно до рекомендацій щодо розробки, оцінки та експертизи ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій (GRADE). Загалом критеріям включення відповідали 10 досліджень, у яких взяли участь 1017 добровольців (540 у групах досліджуваного лікування та 477 у контрольних групах).

Використання стероїдів призводило до значно більшого зниження інтенсивності болю (стандартизована різниця середніх (СРС) = -0,42, що вказує на слабкий ефект із дуже низькою доказовістю), а також до зниження інвалідизації (СРС = -0,30, що вказує на слабкий ефект із дуже низькою доказовістю). Однак важливо відзначити, що застосування кортикостероїдів було пов'язане зі значно вищим ризиком розвитку НЯ (ВР = 2,00 з низьким ступенем доказовості).

Застосування системних стероїдів для лікування ішіасу, викликаного ГДП, є виправданим, навіть незважаючи на те, що це подвоює ризик розвитку НЯ легкого ступеня тяжкості. Проте варто відзначити, що вплив на зниження інтенсивності болю при короткострокових та довгострокових поліпшеннях функціональних наслідків був відносно незначним.

Джерело:

Spine (Phila Pa 1976)

Стаття:

The Role of Systemic Steroids in Sciatica Due to Herniated Lumbar Disc: A Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

João Vale і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: