EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

У пацієнтів, які перенесли операцію на третьому молярі, місцеве застосування 0,1% розчину диклофенаку забезпечує полегшення болю протягом 6 годин після операції.

Згідно з результатами рандомізованого перехресного подвійного сліпого контрольованого дослідження місцеве застосування диклофенаку після операції на третьому молярі нижньої щелепи може бути альтернативою післяопераційного полегшення болю, забезпечуючи відсутність болю протягом шести годин. Мета дослідження полягала в оцінці впливу місцевого застосування диклофенаку на післяопераційний біль, частоту розвитку ускладнень та небажаних явищ.

Усього до дослідження було включено 20 пацієнтів, яким вимагалося симетричне двостороннє видалення ретенованих третіх молярів нижньої щелепи за два сеанси. 40 третіх молярів нижньої щелепи було рандомізовано на 2 групи. Учасники групи диклофенаку отримували 0,1% (м/о) розчин диклофенаку натрію, а учасники контрольної групи отримували фосфатно-сольовий буфер (ФСБ).

Рівень болю після втручання оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ). У ході дослідження документували різні аспекти лікування болю, включаючи час початкової появи болю, час першого введення препарату невідкладної терапії, рівень болю через 6 та 24 години після процедури, а також загальну кількість прийнятих анальгетиків.

На 2-й та 7-й день після операції оцінювали післяопераційний тризм та набряклість. Будь-які відмінності між групами у безперервних наслідках досліджували з використанням знакового рангового критерію Вілкоксона або парного t-критерію. У групі диклофенаку було відзначено статистично значуще зниження оцінок інтенсивності болю за ВАШ як під час первісної появи болю, так і через шість годин після хірургічної процедури.

Крім того, у групі диклофенаку спостерігався значно пізніший початок болю в порівнянні з контрольною групою. Варто зазначити, що 2 учасники з групи диклофенаку повідомили про симптоми запаморочення та нудоту легкого ступеня тяжкості. Таким чином, місцеве застосування 0,1% розчину диклофенаку забезпечує полегшення болю протягом 6 годин після операції з незначними побічними ефектами.

Джерело:

Clinical Oral Investigations

Стаття:

Analgesics effect of local diclofenac in third molar surgery: a randomized, controlled trial

Автори:

Anya Siritham і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: