Надмірне вживання алкоголю, червоного м'яса, морепродуктів та продуктів, багатих на фруктозу, підвищує ризик розвитку гіперурикемії та подагри, при цьому вживання овочів, молочних продуктів, горіхів, сої та кави має захисний потенціал.
Систематичний огляд та метааналіз, опубліковані в журналі International Journal of Food Sciences and Nutrition, присвячені розгляду питання про вплив раціону на розвиток гіперурикемії (високого рівня сечової кислоти) та подагри – станів, які можуть стати причиною сильного болю та інвалідизації. Для виявлення моделей харчування, пов'язаних з розвитком цих станів, було виконано аналіз даних спостережних досліджень, отриманих з баз даних Web of Science, Cochrane, PubMed та Embase.
Було встановлено прямий зв'язок між вживанням алкоголю, червоного м'яса, фруктози та морепродуктів та підвищеною ймовірністю розвитку гіперурикемії та подагри. Вживання овочів, навпаки, мало зворотний зв'язок із ризиком розвитку гіперурикемії та подагри. Крім того, спостерігався зворотний зв'язок між вживанням молочних продуктів та горіхів та розвитком гіперурикемії, тоді як вживання соєвих продуктів та кави було пов'язане зі зниженням ризику розвитку подагри (таблиця 1).

У цьому дослідженні підкреслюється важлива роль раціону харчування у боротьбі з гіперурикемією та подагрою та профілактиці їх розвитку. Ці результати є основою для практичних рекомендацій щодо зміни раціону харчування, спрямованих на мінімізацію негативних наслідків цих станів, для осіб із групи ризику. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення механізмів, що лежать в основі виявлених зв'язків, та уточнення рекомендацій щодо харчування.
International Journal of Food Sciences and Nutrition
Effects of dietary factors on hyperuricaemia and gout: a systematic review and meta-analysis of observational studies
Xi Chi та співавт.
Коментарі (0)