EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Терапія із застосуванням гіпербаричної оксигенації, імовірно, має сприятливий вплив при лікуванні пневмонії, пов'язаної з COVID-19.

Висновки систематичного огляду, виконаного Sylvain Boet і співавт., вказували на те, що гіпербарична оксигенація (ГО) є безпечним та вартим уваги видом втручання, який може допомогти оптимізувати лікування та результати у пацієнтів з інфекцією, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2, з гіпоксемією. Метою дослідників було визначення потенційної ефективності та безпеки застосування ГО у лікуванні пневмонії, пов'язаної з COVID-19.

Було проведено розширений пошук досліджень з таких баз даних, як Google Scholar, Scopus, Medline та Embase, без мовних обмежень. Пошук неопублікованих літературних джерел здійснювали у мережі Інтернет, на спеціалізованих веб-сайтах та у базах даних.

Було вивчено списки літератури відібраних досліджень. Незалежні експерти провели оцінку досліджень на відповідність критеріям включення, а також оцінили вилучені дані. У разі розбіжностей у думках рішення приймали за загальною згодою або шляхом консультації з третім експертом. Оцінку ризику систематичних помилок проводили з допомогою шкали оцінки якості досліджень Ньюкасл-Оттава. Для узагальнення даних використали дескриптивні методи.

Загалом критеріям включення відповідали 6 публікацій (1 когортне дослідження, 5 описів клінічних випадків/серій випадків), у яких використовувалися дані 37 пацієнтів, інфікованих коронавірусом SARS-CoV-2, із гіпоксемією, яким була показана ГО. Необхідність в інтубації та штучній вентиляції легень, а також рівень виживання в стаціонарі оцінили у 26 (з 37) пацієнтів у трьох дослідженнях. З них 24 пацієнтам не знадобилася штучна вентиляція легень та інтубація, а 23 пацієнти вижили, перебуваючи у стаціонарі.

Серйозних небажаних явищ після застосування ГО у пацієнтів із COVID-19 не спостерігалося. Опублікованих результатів рандомізованих клінічних досліджень не було знайдено. Таким чином, обмежені та недостатньо надійні дані нерандомізованих досліджень, включаючи одне дослідження у когортах, підібраних за показником схильності, вказували на те, що ГО здатна безпечно оптимізувати лікування та результати у пацієнтів з інфекцією SARS-CoV-2, із гіпоксемією.

Джерело:

Diving and Hyperbaric Medicine

Стаття:

Efficacy and safety of hyperbaric oxygen treatment in SARS-COV-2 (COVID-19) pneumonia: a systematic review

Автори:

Sylvain Boet і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: