EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

У пацієнтів з пневмонітом, пов'язаним із COVID-19, застосування тофацитинібу у високих дозах є безпечним та здатне уповільнити розвиток дихальної недостатності.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, у осіб з COVID-асоційованим пневмонітом застосування тофацитинібу в дозі 10 мг двічі на добу протягом 2 тижнів дозволяє запобігти розвитку дихальної недостатності. Крім того, препарат має сприятливий профіль безпеки. Мета дослідження, проведеного Alessia Ferrarini та співавт., полягала у визначенні впливу швидкого початку лікування тофацитинібом на додаток до стандартної терапії у госпіталізованих пацієнтів з пневмонітом, пов'язаним з COVID-19, від легкого до тяжкого ступеня.

Пацієнтів з пневмонітом, пов'язаним з COVID-19, яким не потрібна штучна вентиляція легень, рандомізували до групи лише стандартної терапії або до групи застосування тофацитинібу (у дозі 10 мг 2 р/добу) протягом 2 тижнів з початком у першу добу після госпіталізації. Усього рандомізацію пройшли 116 пацієнтів, при цьому 49 пацієнтів з експериментальної групи завершили 14-денний період проведення втручання, 9 пацієнтів припинили застосування тофацитинібу у зв'язку з погіршенням стану та були включені в аналіз даних, а у 1 пацієнта настав смертельний результат через дихальну недостатність. Усі 58 пацієнтів із контрольної групи завершили дослідження. Демографічні та клінічні показники пацієнтів із двох груп дослідження були зіставні.

До 14-го дня 15,5 % (9 із 58) пацієнтів у групі застосування тофацитинібу перевели на неінвазивну вентиляцію легень (створення постійного позитивного тиску (CPAP) у дихальних шляхах для підтримки SO2 на рівні понад 93 %) Інвазивна механічна вентиляція легень та смертельний результат спостерігалися статистично значно рідше, ніж у контрольній Згрупі (у 20 з 58, 34,4%, відносний ризик: 0,45, відносне зниження ризику −55%, кількість пролікованих на одного вилікуваного: 5). Частота розвитку серйозних побічних ефектів у групах дослідження не відрізнялася, таким чином ранній початок застосування тофацитинібу у пацієнтів з пневмонітом, пов'язаним з COVID-19, приносить користь і є безпечним.

Джерело:

The European Journal of Clinical Investigation

Стаття:

Early administration of Tofacitinib in COVID-19 pneumonitis: An open randomised controlled trial

Автори:

Alessia Ferrarini і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: