EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
метотрексат метотрексат
метотрексат метотрексат

Що нового?

Застосування метотрексату в низьких дозах при рецидивному хронічному риносинуситі з поліпами носа (ХРСПН) у післяопераційному періоді є ефективним та безпечним варіантом підтримуючої терапії.

Результати відкритого рандомізованого контрольованого дослідження II фази вказують, що застосування метотрексату (MTX) у низьких дозах у пацієнтів з рецидивним ХРСПН є ефективним і безпечним терапевтичним варіантом. Метою цього дослідження було вивчення ефективності та безпеки застосування метотрексату в низьких дозах у пацієнтів з рецидивуючим ХРСПН у післяопераційному періоді.

В рамках дослідження 41 пацієнта з ХРСПН та повторним утворенням поліпів після операції рандомізували в одну з трьох груп лікування тривалістю 8 тижнів: a) MTX для прийому внутрішньо в дозі 10 мг 1 р/тиждень (група застосування MTX: n = 14); в) метилпреднізолон для прийому внутрішньо в дозі 8 мг 1 р/добу (група застосування оральних глюкокортикостероїдів (оГКС): n = 14) та c) мометазону фуроат моногідрат інтраназально в дозі 200 мкг 1 р/добу (група застосування інтраназальних глюкокортикостероїдів (іГКС) = 13).

Протягом трьох візитів проводили оцінку учасників за такими показниками: розвиток небажаних явищ, результати біохімічних аналізів сироватки крові, наявність периферичної еозинофілії, концентрація загального IgE, результати проби на поріг нюху з бутанолом (BuOT), пікова швидкість інспіраторного носового потоку (PNIF) у тесті для визначення результату хвороб носа та приносових пазух (SNOT-22, турецька версія), оцінка за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та ендоскопічна оцінка за шкалою Лунд — Кеннеді (LKES).

За винятком відсутності нормалізації за показником периферичної еозинофілії у групі застосування іГКС, за всіма показниками ефективності було виявлено статистично значуще покращення у всіх трьох групах дослідження. Оцінки за шкалою LKES між групами дослідження статистично значуще не відрізнялися. Значення PNIF, результати проби BuOT, оцінки в тесті SNOT-22 та концентрація імуноглобуліну E у сироватці крові в групах дослідження були порівнянними. У порівнянні з групою застосування MTX, загальні оцінки ВАШ у групі застосування іГКС відновилися значно швидше. Результати біохімічних аналізів сироватки крові в усіх групах залишилися в межах норми. Небажані явища були незначними та були присутніми лише у групі застосування оГКС. Таким чином, застосування метотрексату в низьких дозах є перспективним варіантом лікування рецидивуючого ХРСПН у післяопераційному періоді.

Джерело:

International Forum of Allergy & Rhinology

Стаття:

Methotrexate for recurrent chronic rhinosinusitis with nasal polyps: A randomized, controlled, phase 2 clinical trial

Автори:

Asli Cakir Cetin і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: