Внутрішньовенне введення залізо-цукророзного комплексу забезпечує швидше відновлення рівнів гемоглобіну та заліза при анемії, пов'язаної з вагітністю, навіть у третьому триместрі.
Мета недавнього дослідження, результати якого були опубліковані в журналі National Journal of Physiology Pharmacy and Pharmacology, полягала в порівнянні ефективності та безпеці прийому внутрішньо та внутрішньовенного (в/в) введення залізо-цукророзного комплексу при залізодефіцитній анемії під час вагітності.
Savitha A. та співавт. провели проспективне обсерваційне дослідження за участю 60 жінок з терміном вагітності від 24 до 36 тижнів, у яких рівень гемоглобіну становив від 7 до 10 г/дл. У ході дослідження учасниці однієї групи отримували залізо-цукророзний комплекс внутрішньовенно в дозі 200 мг в 100 мл 0,9% фізіологічного розчину протягом 15-20 хвилин через день. Учасниці іншої групи приймали заліза аскорбат у дозі 200 мг всередину щодня протягом 4 тижнів. В учасниць оцінювали динаміку лабораторних показників та частоту небажаних явищ за наявності.
В обох групах дослідження спостерігалося підвищення рівня гемоглобіну, однак у групі внутрішньовенного введення поліпшення було статистично значно більш вираженим, ніж у групі прийому всередину. Крім того, у групі внутрішньовенного введення поліпшення інших лабораторних показників також було значно вищим, ніж у групі прийому внутрішньо.
Слід зазначити, що учасниці групи внутрішньовенного введення не повідомляли про серйозні побічні ефекти протягом усього періоду дослідження.
Автори дослідження дійшли висновку, що у корекції анемії під час вагітності внутрішньовенне введення залізо-цукророзного комплексу було ефективнішим, ніж прийом внутрішньо.
National Journal of Physiology Pharmacy and Pharmacology
Comparative study of oral iron and intravenous iron sucrose for the treatment of iron-deficiency anemia in pregnancy
Savitha A та співавт.
Коментарі (0)