EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

мРНК-вакцину проти COVID-19 можна безпечно застосовувати у пацієнтів, які отримують різні варіанти системної терапії злоякісних солідних пухлин.

Згідно з результатами проспективного багатоцентрового дослідження не меншої ефективності (VOICE), виконаного S. Oosting та співавт., застосування вакцини мРНК-1273 проти COVID-19 безпечне у пацієнтів зі злоякісними солідними пухлинами, які отримують хіміотерапію, імунотерапію або хіміоімунотерапію, та забезпечує високу частоту сероконверсії, порівнянну з такою у контрольній групі (тобто в осіб без злоякісних новоутворень).

Пацієнти з онкологічними захворюваннями схильні до підвищеного ризику розвитку ускладнень інфекції, що викликається вірусом SARS-CoV-2. Тому було виконано дослідження з оцінки безпеки та імуногенності вакцини проти COVID-19 на основі матричної РНК (мРНК-1273) у пацієнтів, які отримують терапію злоякісних солідних пухлин.

Учасників розділили на чотири когорти: (i) когорта A: особи без злоякісних новоутворень; (ii) когорта B: пацієнти з солідними пухлинами, які отримували імунотерапію; (iii) когорта C: пацієнти, які отримували хіміотерапію; та (iv) когорта D: пацієнти, які отримували хіміоімунотерапію. Включені до дослідження учасники отримали 2 дози вакцини з інтервалом 28 днів.

Основною кінцевою точкою була відповідь з утворенням сироваткових антитіл класу IgG, специфічних до субодиниці S1 спайкового білка, який визначали як наявність >10 одиниць зв'язувальних антитіл (BAU)/мл через 28 днів після 2-ї дози вакцини. Також оцінювали нейтралізуючу здатність цих антитіл проти вірусу SARS-CoV-2, частоту розвитку небажаних явищ та специфічну Т-клітинну відповідь проти спайкового білка коронавірусу з утворенням гамма-інтерферону.

У 743 з 791 пацієнта було можливе проведення оцінки за основною кінцевою точкою, у тому числі у 240 пацієнтів з когорти A, 131 пацієнта з когорти B, 229 пацієнтів з когорти C та 143 пацієнтів з когорти D. У таблиці 1 наведено дані про частку пацієнтів, у яких спостерігався розвиток відповіді з утворенням антитіл проти вірусу SARS-CoV-2. Щоб розділити учасників із достатньою та недостатньою відповіддю з урахуванням нейтралізуючої здатності антитіл, визначили граничну величину відповіді, рівну 300 BAU/мл.

У когортах A, B, C та D розвиток достатньої відповіді з утворенням антитіл після введення 1-ї дози вакцини спостерігався у 66%, 37,1%, 32,5% та 33,3% учасників відповідно. Дані про відповідь з утворенням антитіл після введення 2-ї дози вакцини представлені в таблиці 1.

У 46,7% учасників з недостатньою відповіддю та відсутністю відповіді спостерігалася специфічна Т-клітинна відповідь проти спайкового білка. Нових сигналів безпеки виявлено не було.

У кожній з когорт учасників із солідними пухлинами частка пацієнтів, які досягли відповіді з утворенням антитіл, що зв'язують вірус SARS-CoV-2, після отримання 2 доз вакцини, була не меншою, ніж у групі осіб без злоякісних новоутворень. Однак у меншої, але значної частини учасників розвитку достатньої відповіді не спостерігалося. У більшості учасників відзначали підвищення концентрації антитіл після введення 2-ї дози вакцини. Таким чином, введення додаткової, бустерної дози вакцини могло б забезпечити розвиток відповіді достатньої величини у пацієнтів із незадовільною відповіддю.

Джерело:

Портал PracticeUpdate

Стаття:

ESMO 2021: Messenger RNA COVID-19 Vaccine Safe for Patients on Treatment for Solid Tumors

Автори:

S. Oosting і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: