EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
кеторолак кеторолак
кеторолак кеторолак

Що нового?

При гострій нирковій коліці найбільш ефективними знеболювальними засобами є кеторолак та ацетамінофен.

Згідно з результатами мережевого метааналізу застосування кеторолаку забезпечувало найбільш ефективне зниження інтенсивності болю на 30-й і 60-й хвилинах, при цьому ацетамінофен виявився найбільш ефективним на 15-й хвилині лікування гострої ниркової коліки. Мета дослідження полягала в оцінці та порівнянні ефективності та безпеки застосування ацетамінофену, кетаміну, кеторолаку та морфіну при гострій нирковій коліці.

Пошук відповідних публікацій провели у таких базах даних, як CENTRAL, Medline та Embase. Пошук включав рандомізовані контрольовані дослідження (РКД), в яких порівнювали різні анальгетики, що застосовуються при гострій нирковій коліці в якості монотерапії або в комбінації. Вибір цих анальгетиків був заснований на медичній практиці, що склалася, і включав внутрішньовенні ін'єкції ацетамінофену, кетаміну, кеторолаку і морфіну.

Оцінку рівня болю проводили за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) через 15, 30 та 60 хвилин, а також для перевірки необхідності екстреного знеболювання та небажаних явищ. Для оцінки ефективності різних анальгетиків був проведений частотний мережевий метааналіз з використанням статистичного пакета Netmeta у програмному забезпеченні R. Ранжування препаратів виконали з використанням функції Netrank, що генерує P-показники.

При аналізі 12 відповідних РКД застосування ацетамінофену забезпечувало найбільш ефективне зниження оцінок інтенсивності болю на 15-й хвилині з P-показником 0,74. Як через 30, так і через 60 хвилин найбільш ефективним був кеторолак з P-показниками 0,84 та 0,99 відповідно.

При цьому морфін виявився найменш ефективним, мав низький P-показник — 0,07. Крім того, застосування морфіну було пов'язане з найвищою ймовірністю виникнення небажаних явищ після лікування, про що свідчить P-показник 0,89.

Більш того, у випадках неоптимального полегшення болю препаратом, що найчастіше призначався для екстреного знеболювання, був морфін з P-показником 0,96. На підставі оцінок інтенсивності болю кеторолак та ацетамінофен виявилися найбільш ефективними анальгетиками, при цьому при застосуванні морфіну спостерігалася найвища частота небажаних явищ та найбільша потреба в екстреному знеболюванні при усуненні гострої ниркової кольки.

Джерело:

The American Journal of Emergency Medicine

Стаття:

Comparison of Acetaminophen, Ketamine, or Ketorolac versus Morphine in the treatment of acute renal colic: A network meta-analysis

Автори:

Yasir A. Alghamdi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: