EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
алергічний дерматит алергічний дерматит
алергічний дерматит алергічний дерматит

Що нового?

Хірурги повинні приділяти увагу оцінці ризику виникнення алергії з метою підвищення безпеки хірургічних втручань на плечовому суглобі із застосуванням шкірного клею, та покращення наслідків для пацієнтів.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Arthroscopy, Sports Medicine, Rehabilitation, у 3,8% з 236 пацієнтів, які перенесли тотальне ендопротезування плечового суглоба, розвинувся алергічний контактний дерматит (АКД), пов'язаний з хірургічним клеєм Prineo. Desiree E. Ojo та співавт. у нещодавньому ретроспективному дослідженні методом «випадок-контроль» вивчили частоту розвитку та фактори ризику АКД у пацієнтів, які перенесли тотальне ендопротезування плечового суглоба з використанням хірургічного клею для закриття шкірних ран Prineo.

Клей Prineo часто застосовують одночасно з ушиванням ран, у зв'язку з цим у дослідженні вивчали встановлені фактори ризику АКД (наприклад, контактний дерматит в анамнезі та куріння) з використанням точного критерію Фішера та критерію суми рангів Вілкоксона для визначення їх зв'язку з розвитком АКД, пов'язаного з клеєм Prineo. Серед 236 пацієнтів після ендопротезування плечового суглоба із застосуванням клею Prineo у період з червня 2019 р. до липня 2021 р. було зареєстровано дев'ять випадків АКД, пов'язаного з використанням клею Prineo, ускладнення якого виявляли та успішно лікували без негативного впливу на результат ендопротезування.

Одним із найбільш тривожних відкриттів стало виявлення тісного зв'язку між алергією на клей або контактною алергією в анамнезі та розвитком АКД, пов'язаного з клеєм Prineo. Фактично за допомогою багатофакторної моделі було встановлено, що шанси виникнення АКД, пов'язаного з використанням клею Prineo, були у 38,5 рази вищими у пацієнтів з алергією на клей або контактною алергією порівняно з пацієнтами без алергії. Таким чином, значущим фактором ризику розвитку АКД, пов'язаного з використанням клею Prineo, був клінічний анамнез алергії на клей або контактного дерматиту.

Отримані результати свідчать про важливість ретельного передопераційного обстеження та поінформованості про алергічний анамнез пацієнтів, особливо в тих випадках, коли використовується шкірний клей.

Джерело:

Arthroscopy, Sports Medicine, and Rehabilitation

Стаття:

Documented Contact Allergy Impacts Risk for Surgical Adhesive-Associated Contact Dermatitis after Shoulder Arthroplasty

Автори:

Desiree E. Ojo і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: