EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
алергія та гепарин алергія та гепарин
алергія та гепарин алергія та гепарин

Що нового?

Встановлено, що пацієнти з діагностованою гіперчутливістю уповільненого типу, у яких розвивається запалення шкіри після підшкірної ін'єкції гепарину, можуть безпечно переносити його при внутрішньовенному введенні.

Перспективні результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі The Journal of Allergy and Clinical Immunology, відкривають можливість безпечнішого та ефективного підходу до лікування алергії на гепарин, який може стати потенційно революційним у лікуванні цієї поширеної патології. Алергія на гепарин часто призводить до гіперчутливості уповільненого типу (ГУТ), викликаючи свербіж та запалення шкіри в місці ін'єкції. Однак важливо відрізняти ці реакції від некрозу шкіри внаслідок гепарин-індукованої тромбоцитопенії.

Мета дослідження, проведеного Axel Trautmann, Franziska Grän та Johanna Stoevesandt, полягала у пошуку альтернативи гепарину при проведенні антикоагулянтної терапії, особливо в екстрених ситуаціях, що вимагають негайного внутрішньовенного введення гепарину, у пацієнтів із запальними шкірними реакціями на гепарин.

Дослідницька група ретельно вивчила всі випадки ГУТ на гепарин за 17 років у своєму відділенні. Дослідники провели у цих пацієнтів комплексну алергодіагностику, включаючи провокаційні проби.

Вони включали підшкірне введення фондапаринуксу та внутрішньовенне введення нефракціонованого гепарину (НФГ). Встановлено, що з 50 пацієнтів з підтвердженою алергією на гепарин у 48 (96,0 %) спостерігалася ГУТ, при цьому тільки у 2 (4,0 %) спостерігалася гіперчутливість негайного типу, ймовірно IgE-опосередкована. У 48 пацієнтів із ГУТ в результаті внутрішньошкірних проб була встановлена значна перехресна реактивність між НФГ та низькомолекулярним гепарином (НМГ; наприклад, далтепарином, надропарином та еноксапарином).

Крім того, перехресна реактивність до фондапарінукса або одночасна сенсибілізація до фондапарінукса спостерігалася тільки в 3 (6,3%) випадках. Слід зазначити, що 45 пацієнтів, яким було внутрішньовенно введено НФГ, продемонстрували гарну переносимість, незважаючи на те, що під час внутрішньошкірних проб у них була встановлена ГУТ як до НФГ, так і до НМГ. Застосування НФГ внутрішньовенно виявилося безпечнішою альтернативою, тоді як фондапаринукс виявився перспективним варіантом для підшкірного введення.

Таким чином, якщо в місці підшкірного введення гепарину спостерігається запальна шкірна реакція і немає ознак пошкодження тканин шкіри або низької кількості тромбоцитів, застосування НФГ у вигляді внутрішньовенних ін'єкцій є досить безпечним варіантом, особливо в екстрених ситуаціях, коли потрібна невідкладна терапія. Фондапаринукс у таких випадках є найкращою альтернативою для підшкірного введення. Отримані результати відкривають перспективні можливості для лікування алергії на гепарин, особливо в екстрених ситуаціях, що потребують швидких дій.

Джерело:

The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice

Стаття:

Delayed-Type Heparin Allergy: Intravenous Tolerance Despite Inflammatory Skin Reaction After Subcutaneous Injection

Автори:

Axel Trautmann та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: