Нутритивна підтримка матерів у вигляді додаткового споживання їжі та мікронутрієнтів, що надходять з нею, в період лактації покращує мікронутрієнтний статус матерів і трохи підвищує рівень феритину та вітаміну А у їх новонароджених дітей у віці 6 місяців.
У новому дослідженні споживання матерями, що годують, 600 ккал енергії, 20 г білка зі щоденним прийомом мікронутрієнтів у формі таблеток призводило до значного збільшення рівня основних мікронутрієнтів як у матерів, так і у немовлят. Мета дослідження полягала в оцінці впливу харчових добавок і комплексу поживних мікронутрієнтів у матерів-годувальниць на мікронутрієнтний статус як у матерів, так і у їх новонароджених дітей через 6 місяців після пологів.
До цього рандомізованого контрольованого дослідження було включено 600 пар мати-дитина. У матерів та їх новонароджених дітей брали зразки крові через 6 місяців після пологів. У ході дослідження у матерів та їхніх дітей оцінювали рівні основних мікронутрієнтів, включаючи вітаміни A, D, B 12 , феритин, цинк та фолат.
Було виявлено виражене поліпшення рівнів вітаміну D (середня різниця (СР) - 1,03 нг / мл), фолієвої кислоти (СР - 3,3 нг / мл), ретинолу (СР - 0,6 мкмоль / л) і феритину (СР - 14,7 нг / мл). У немовлят у групі втручання спостерігалося підвищення рівня вітаміну А (СР – 0,2 мкмоль /л) та сироваткового феритину (СР – 8,9 нг /мл). Таким чином, нутритивна підтримка матерів у період грудного вигодовування покращує мікронутрієнтний статус як матерів, так і немовлят. Ці результати наголошують на важливості нутритивного втручання для покращення здоров'я матерів та їхніх дітей та мають важливе значення для охорони здоров'я.
Cambridge University Press
Impact of nutritional and multiple micronutrients supplementation to lactating mothers 6 months postpartum on maternal and infant micronutrient status: a randomised controlled trial in Delhi, India
Rukman Manapurath і співавт.
Коментарі (0)