EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
хронічний тазовий больовий синдром хронічний тазовий больовий синдром
хронічний тазовий больовий синдром хронічний тазовий больовий синдром

Що нового?

У чоловіків з хронічним тазовим больовим синдромом застосування екстракорпоральної ударно-хвильової терапії безпечно та ефективно знижує інтенсивність болю та покращує загальну якість їхнього життя.

В одноцентровому проспективному дослідженні екстракорпоральна ударно-хвильова терапія (ЕУХТ) характеризувалася гарним профілем безпеки та ефективності для лікування хронічного тазового больового синдрому (ХТБС) у чоловіків. Мета дослідження полягала у вивченні застосування ЕУХТ у сфері промежини при ХТБС. До дослідження було включено 14 чоловіків (віком 21–85 років). ЕУХТ в області промежини проводили щотижня протягом 8 тижнів.

У дослідженні оцінювали різні показники, такі як клінічний фенотип за системою фенотипів UPOINT (U — симптоми з боку сечовивідного тракту; P — психосоціальні порушення; O — органоспецифічні симптоми; I — прояви інфекції; N — прояви з боку нервової системи; м'язів), оцінка за міжнародною шкалою оцінки симптомів з боку простати (IPSS), міжнародний індекс еректильної функції (IIEF), оцінка за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) опитувальника використання анальгетиків, індекс симптомів хронічного простатиту Національного інституту здоров'я (NIH-CPSI) та оцінка за опитувальником стану здоров'я Кінга.

Оцінку проводили до початку та завершення втручання, а також через регулярні проміжки часу в ході спостереження тривалістю до 20 тижнів. Загалом 13 учасників успішно завершили дослідження. Були відзначені позитивні зміни різних показників, включаючи оцінку за NIH-CPSI, оцінку за опитувальником стану здоров'я Кінга, покращення аспекту T за UPOINT та зниження інтенсивності болю за ВАШ.

Крім того, спостерігалося покращення еректильної функції, про що свідчило покращення значення IIEF. Також було відзначено значне зменшення симптомів з боку нижніх сечовивідних шляхів (оцінка по IPSS). Слід зазначити, що небажаних явищ ні відразу після лікування, ні на етапі спостереження зареєстровано не було.

Таким чином, ЕУХТ виявилася ефективним та безпечним методом лікування ХТБС у пацієнтів чоловічої статі. Результати дослідження вказували на зниження інтенсивності болю та покращення загальної якості життя. Отже, ЕУХТ можна розглядати як корисне доповнення широкому спектру наявних методів лікування ХТБС.

Джерело:

Prostate International

Стаття:

Extracorporeal Shockwave Therapy of the Perineum for male patients with chronic pelvic pain syndrome: A Pilot Study

Автори:

Joe K.C. Lee и соавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: