EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
післяопераційний зубний біль післяопераційний зубний біль
післяопераційний зубний біль післяопераційний зубний біль

Що нового?

У пацієнтів, яким показано операцію зі встановлення одиночного імплантату, застосування ацетамінофену, ібупрофену, еторикоксибу та німесуліду демонструє випереджувальний ефектефект зниження інтенсивності післяопераційного болю та потреби в препаратах невідкладної терапії.

Згідно з результатами потрійного сліпого рандомізованого контрольованого клінічного дослідження в паралельних групах, у пацієнтів, яким показана операція по встановленню одиночного зубного імплантату, застосування ацетамінофену (ACETA), ібупрофену (IBU), церикоксиксу (ETOR) або німесуліду (NIME) скорочує потребу та інтенсивність післяопераційного болю. Мета дослідження полягала в оцінці профілактичної ефективності різних препаратів, що аналгезують при стоматологічних операціях.

Завдання дослідників полягало у визначенні препарату, що забезпечує найбільш виражене полегшення післяопераційного болю та знижує потребу в препаратах невідкладної терапії порівняно з плацебо. Загалом 135 учасників (середній вік: 57,6 (±11,7) року) обох статей рандомізували в 1 з 5 груп на отримання наступних досліджуваних препаратів: група I - плацебо, група II - IBU в дозі 600 мг, група III - NIME в дозі 100 мг, група IV - ACETA в дозі 750 мг і група V - ETOR в дозі 90 мг.

У дослідженні оцінювали інтенсивність, тривалість та частоту розвитку болю з використанням статистичних методів, таких як критерій Хі-квадрат, точний критерій Фішера та дисперсійний аналіз, а у відповідних випадках – метод узагальнених оціночних рівнянь. Терапія досліджуваними препаратами ефективно знижувала оцінку інтенсивності післяопераційного болю та призводила до зниження потреби в препаратах невідкладної терапії порівняно з плацебо.

У групі застосування ETOR оцінки інтенсивності болю були статистично значуще нижчими, ніж в групах застосування інших активних препаратів, тоді як у групі застосування IBU було зареєстровано найбільшу середню кількість препаратів невідкладної терапії. Усі досліджувані препарати продемонстрували профілактичну ефективність щодо зниження післяопераційного болю та потреби у препаратах невідкладної терапії після операції зі встановлення одиночного імплантату. У групі застосування ETOR відзначалася нижча оцінка інтенсивності болю, а в групі застосування IBU - найбільша середня кількість препаратів невідкладної терапії в порівнянні з групами застосування інших досліджуваних препаратів.

Джерело:

Clinical Oral Implants Research

Стаття:

Preemptive effects of etoricoxib, acetaminophen, nimesulide, and ibuprofen on postoperative pain management after single-implant surgery: A randomized clinical trial

Автори:

Gustavo Henrique Mattos-Pereiraта співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: