EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
гінгівіт гінгівіт
гінгівіт гінгівіт

Що нового?

У лікуванні захворювань пародонту застосування пробіотиків як альтернативи антибіотикам є доцільним, проте ефективніший підхід включає комбінування відповідних препаратів.

У систематичному огляді даних щодо ефективності застосування пробіотиків у порівнянні з протимікробними препаратами при лікуванні захворювань пародонту, проведених з метою поліпшення нехірургічної терапії вказаних захворювань, отримані перспективні результати. Згідно з результатами дослідження, пробіотики можуть стати альтернативою антибіотикам при лікуванні захворювань пародонту (гінгівіту та пародонтиту), однак більш ефективним є комбінування відповідних препаратів.

Основною метою дослідження була оцінка того, чи доцільно застосовувати пробіотики (втручання) в якості заміни стандартних протимікробних препаратів (препаратів порівняння) при лікуванні пацієнтів із захворюваннями десен та пародонту. В аналіз були включені дослідження з мінімальним періодом спостереження 15 днів від початку проведення втручання. Комплексний пошук у шести електронних базах даних (SCOPUS, PubMed, EBSCO, Web of Science, Реєстр клінічних досліджень, Кокрейнівська база даних) дозволив виявити 5530 статей, в яких описано застосування пробіотиків у порівнянні з антибіотиками при захворюваннях пародонту.

Після скринінгу було проведено аналіз назв та анотацій 1891 робіт, з яких для вилучення даних було відібрано 10 клінічних досліджень. Були зібрані дані про втрату рівня клінічного прикріплення, глибину кишені при зондуванні, кровотечі при зондуванні, гінгівальному індексі, індексі зубного нальоту та мікробному профілі. Встановлено, що порівняно з антибіотиками застосування пробіотиків є ефективним з точки зору зменшення глибини зубної кишені при зондуванні та втрати рівня клінічного прикріплення.

Однак застосування антибіотиків було більш ефективним з погляду зменшення індексу зубного нальоту та гінгівального індексу. Також важливо відзначити, що комбіноване застосування пробіотиків та антибіотиків було більш ефективним порівняно з монотерапією пробіотиками чи антибіотиками.

Джерело:

Oral Diseases

Стаття:

Effectiveness of probiotics compared to antibiotics to treat periodontal disease: Systematic review

Автори:

Lakshmi Puzhankara та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: