EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
дерматологія дерматологія
дерматологія дерматологія

Що нового?

Вакцинація проти SARS-CoV-2 є безпечною для пацієнтів з псоріазом, які отримують імунодепресанти.

Згідно з попередніми даними, отриманими в ході недавнього дослідження, результати якого опубліковані в журналі Dermatologic Therapy, вакцинація проти COVID-19 не викликає загострення псоріазу, тому безпечна для пацієнтів із хронічним псоріазом, які отримують біологічні препарати.

Враховуючи обмежену кількість досліджень з оцінки безпеки вакцинації для пацієнтів, які приймають імунодепресанти, Musumeci Maria Letizia та співавт. провели дослідження для вивчення безпеки вакцинації проти SARS-CoV-2 у пацієнтів із псоріазом, які отримують біологічні препарати.

Загалом 150 пацієнтів зі стабільним бляшковим псоріазом, які проходять терапію біологічними препаратами протягом не менше 2 місяців, спостерігали протягом 3 місяців. Тільки 50 пацієнтів отримали 2 дози вакцини проти COVID-19. Усі пацієнти не застосовували біологічні препарати за 10 днів до введення кожної дози вакцини та через 10 днів після цього. На 2-й день, через 1 тиждень та 2 тижні після ін'єкцій усіх пацієнтів обстежили щодо розвитку побічних ефектів та (або) небажаних реакцій на вакцину. Випадків загострення псоріазу або побічних ефектів не виявлено, за винятком 1 пацієнта, який отримував біоаналог інфліксімабу, у якого було зареєстровано загострення псоріазу після введення вакцини.

Musumeci Maria Letizia зазначила, що у майбутньому необхідно провести валідацію даних в дослідженні з більшою кількістю пацієнтів.

Джерело:

Dermatologic Therapy

Стаття:

Safety Of SARS-CoV-2 Vaccines In Psoriatic Patients Treated With Biologics: A Real Life Experience

Автори:

Musumeci Maria Letizia і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: