EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
псоріаз псоріаз
псоріаз псоріаз

Що нового?

У пацієнтів з псоріазом терапія метотрексатом призводить до швидшого досягнення ремісії та виразного підвищення якості життя в порівнянні з терапією ізотретиноїном.

Згідно з результатами проспективного когортного дослідження, опублікованими в журналі Asian Journal of Medical Sciences, терапія метотрексатом для прийому внутрішньо ефективніша за терапію ізотретиноїном для прийому внутрішньо щодо досягнення ремісії захворювання та підвищення якості життя у пацієнтів з псоріазом легкого та середнього ступеня тяжкості. Проте, порівняно з терапією метотрексатом, терапія ізотретиноїном характеризується більшою безпекою. Мета цього дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки терапії ізотретиноїном у порівнянні з терапією метотрексатом при псоріазі.

Загалом 60 учасників (віком 18 років і старше) з бляшковим псоріазом рандомізували на отримання метотрексату або ізотретиноїна (по 30 учасників у кожній групі). Зміну ступеня тяжкості захворювання оцінювали за допомогою індексу поширеності та тяжкості псоріазу (PASI), а зміни якості життя пацієнта – за допомогою індексу якості життя при захворюваннях шкіри (DLQI). Для оцінки безпеки аналізували різні лабораторні показники та сповіщені пацієнтами небажані явища.

Загалом 58 учасників завершили дослідження (30 учасників у групі застосування ізотретиноїну та 28 учасників у групі застосування метотрексату). Як терапія метотрексатом, так і терапія ізотретиноїном була ефективна у пацієнтів із псоріазом. У групі застосування метотрексату велика частка пацієнтів досягла порогового значення для мінімальної відповіді порівняно з групою застосування ізотретиноїна (зниження значення PASI через 12 тижнів терапії на 25% відносно вихідного рівня).

Через 12 тижнів терапії середнє зниження значень PASI та DLQI було статистично значуще вищим у групі застосування метотрексату порівняно з групою застосування ізотретиноїна (див. таблицю 1).

Терапія метотрексатом була більш ефективною з погляду покращення якості життя пацієнтів. У групі застосування ізотретиноїну спостерігалися менша кількість небажаних явищ, що повідомлялися пацієнтами, та менш виразні зміни лабораторних показників. Таким чином, у пацієнтів з бляшковим псоріазом терапія метотрексатом характеризувалася більшою ефективністю порівняно з терапією ізотретиноїном.

Джерело:

Asian Journal of Medical Sciences

Стаття:

Efficacy and safety of isotretinoin in comparison to methotrexate in the patients suffering from moderate-to-severe plaque psoriasis: A prospective cohort study

Автори:

Suhrita Paul і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: