EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
гастропарез гастропарез
гастропарез гастропарез

Що нового?

У пацієнтів похилого віку з гастропарезом, що раптово розвинувся, ризик смерті в 7 разів вище в порівнянні з пацієнтами молодшого віку.

Згідно з результатами ретроспективного дослідження за участю 27 000 пацієнтів з гастропарезом, ризик смерті у пацієнтів похилого віку з гастропарезом, що раптово розвинувся, у 7 разів вищий, ніж у пацієнтів молодшого віку. З кожним прожитим роком ймовірність смерті збільшується на 8% у пацієнтів похилого віку та на 4% у пацієнтів молодшого віку. Ціль цього аналізу полягала у визначенні факторів ризику, пов'язаних зі смертністю, у 27 000 пацієнтів, госпіталізованих з первинним діагнозом гастропарезу.

Було проведено оцінку даних пацієнтів з діагностованим гастропарезом з Національної вибірки стаціонарних пацієнтів у США. Для виявлення факторів ризику, пов'язаних зі смертністю, стратифікацію даних проводили за різними факторами, що становлять інтерес. З цією метою використовували статистичні інструменти, зокрема модель багатоваріантної логістичної регресії зі зворотним вилученням.

Всього було екстрено госпіталізовано 27 000 пацієнтів з первинним діагнозом «гастропарез». Порівняно з пацієнтами похилого віку (N = 71, середній вік - 75 років) у пацієнтів молодшого віку (N = 39, середній вік - 43 роки) спостерігалася нижча смертність (1,27% та 0,18% відповідно). Більшість становили жінки як серед пацієнтів похилого віку (71%), так і серед пацієнтів молодшого віку (73,7%). Було виявлено статистично значущий зв'язок смертності та віку і у пацієнтів похилого віку (відношення шансів (ВШ) = 1,08), і у пацієнтів молодшого віку (ВШ = 1,04). У жінок молодшого віку тривалість перебування у стаціонарі була статистично значуще більшою порівняно з чоловіками: 4,41 дня (стандартне відхилення (СВ) = 5,10) та 5,08 дня (СВ = 5,04) відповідно.

Також було виявлено статистично значущий зв'язок між смертністю та тривалістю перебування у стаціонарі як у пацієнтів молодшого віку (ВШ = 1,12), так і у пацієнтів похилого віку (ВШ = 1,10). Найменша частка пацієнтів молодшого віку (6,6 %, N = 1402) мала хірургічне втручання в анамнезі порівняно з пацієнтами похилого віку (9,6 %, N = 538). Середній час до хірургічного втручання становив 4,76 дня (СВ = 5,37) у тих, хто вижив, і 17,50 дня (СВ = 9,37) у пацієнтів молодшого віку, що не вижили.

У пацієнтів похилого віку значення цього показника склали 5,57 та 9,10 дня (СВ: 6,50 та 7,15 відповідно). У пацієнтів, які перенесли хірургічне втручання, відзначався статистично значущий зв'язок між смертністю та часом до хірургічного втручання як серед пацієнтів похилого віку (ВШ = 1,05), так і серед пацієнтів молодшого віку (ВШ = 1,17).

Джерело:

Surgical Technology International

Стаття:

The Risk of Mortality in Geriatric Patients with Emergent Gastroparesis is 7 fold Greater than that in Adult Patients: An Analysis of 27,000 Patients

Автори:

Rahim Hirani і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: