EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Блокада піхви прямого м'яза живота за допомогою 0,25% розчину бупівакаїну в дозі 50 мг забезпечує ефективну післяопераційну аналгезію після лапароскопічної операції з приводу резекції маткової труби.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, блокада піхви прямого м'яза живота за допомогою мінімальної ефективної дози (50 мг) 0,25 % розчину бупівакаїну під ультразвуковим контролем після лапароскопічної операції з приводу резекції маткової труби сприяла зниженню потреби в анальгетиках (з 97 до 75%) та збільшенню часу до першої вимоги анальгетика. Мета дослідження полягала в оцінці впливу мінімальної ефективної дози бупівакаїну для блокади піхви прямого м'яза живота на потребу в анальгетиках для внутрішнього прийому у пацієнток, яким показана амбулаторна лапароскопічна операція з приводу резекції маткової труби через єдиний доступ.

У цьому проспективному дослідженні більшої ефективності індукцію анестезії проводили відповідно до протоколу. Учасників рандомізували у наступні групи: (i) основну групу для проведення двосторонньої блокади піхви прямого м'яза живота з використанням 10 мл 0,25 % розчину бупівакаїну (50 мг) після інтубації та (ii) контрольну групу без використання фіктивної блокади. Всім добровольцям була призначена наступна мультимодальна схема знеболювання: фентаніл та кеторолак інтраопераційно, ацетамінофен для прийому внутрішньо та фентаніл у палаті спостереження після виходу з наркозу.

Основною заздалегідь визначеною кінцевою точкою була післяопераційна потреба в анальгетиках для прийому внутрішньо (ацетамінофен та (або) ібупрофен) у домашніх умовах. Час до першої вимоги анальгетика, потребу в анальгетиках для внутрішнього прийому і інтенсивність болю через 6 і 24 години після операції оцінювали в ході телефонного інтерв'ю. Визначали величину ефекту (ВЕ), частку пацієнток та 95% довірчий інтервал (ДІ).

Були зібрані дані 66 з 79 відповідних критеріям включення пацієнтів (34 пацієнтки у контрольній групі та 32 пацієнтки в основній групі). В основній групі відзначалося статистично значуще менше інтраопераційного застосування фентанілу (ВЕ = 0,58; 95% ДІ: 0,08–1,07 мкг) і довший час до першої вимоги анальгетика для прийому всередину (ВЕ = 0,66; 95 % ДІ: 0,14–1,16 години) порівняно з контрольною групою.

У контрольній групі статистично значуще більшій частці пацієнток були потрібні анальгетики для прийому внутрішньо протягом 24 годин після втручання в порівнянні з основною групою (75 % проти 97 %). Оцінки інтенсивності болю через 6 і 24 години були зіставні в обох групах, хоча і трохи нижчими в основній групі (ВЕ = 0,22; 95% ДІ: -0,26–0,71; ВЕ = 0,33; 95% ДІ : -0,16–0,81 відповідно) (див. рисунок 1).

Таким чином, застосування 0,25% розчину бупівакаїну в дозі 50 мг дозволяє ефективно знизити потребу в анальгетиках для прийому внутрішньо та збільшити час до першої вимоги анальгетика після втручання.

Джерело:

Trials

Стаття:

Minimal effective dose of ultrasound-guided rectus sheath block to reduce oral analgesic requirement after ambulatory laparoscopic tubal resection: a randomized controlled superiority trial

Автори:

Sirikarn Siripruekpong і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: