EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID COVID
COVID COVID

Що нового?

Встановлено, що нова система оцінки є високоінформативним інструментом стратифікації ризиків виявлення пацієнтів з COVID-19 з підвищеним ризиком розвитку пневмонії важкого ступеня.

У дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Scientific Reports, визначено нову систему оцінки ризику, що дозволяє виявляти пацієнтів із COVID-19, які перебувають у групі високого ризику розвитку важкої пневмонії та запобігти надмірному використанню медичної допомоги в умовах обмеженості ресурсів. Модель прогнозування ризику була розроблена та валідована для раннього прогнозування розвитку тяжкої форми пневмонії у пацієнтів із COVID-19.

Загалом 561 пацієнта рандомізували у когорту розробки (N = 421) та когорту валідації (N = 140). Для визначення 4 незалежних факторів ризику розвитку тяжкої пневмонії використовували модель багатоваріантної логістичної регресії. Система оцінки ризиків, розроблена в Медичному центрі Донгсан університету Кеймюн (KDDH), побудована таким чином, що присвоєна кожній змінній оцінка відповідає її коефіцієнту регресії в моделі.

Для кожного пацієнта було визначено оцінки ризику. Було виділено 2 когорти пацієнтів: (i) когорти з високим ризиком (9–20 балів) та (ii) когорти з низьким ризиком (0–8 балів). Дані про C-індекс, специфічність та чутливість системи оцінки KDDH у когортах розробки та валідації наведені в таблиці 1.

Таким чином, лікарі можуть використовувати нову систему оцінки ризиків для прогнозування розвитку тяжкої форми пневмонії у пацієнтів з COVID-19 на ранніх стадіях. Автори дослідження дійшли висновку, що виявлення пацієнтів з COVID 19 з підвищеним ризиком розвитку тяжких симптомів на ранніх стадіях може призвести до більш ефективного розподілу та використання обмежених медичних ресурсів та підвищення якості наданої допомоги.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

A risk scoring system to predict progression to severe pneumonia in patients with Covid-19

Автори:

Ji Yeon Lee і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: