EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
H. pylori H. pylori
H. pylori H. pylori

Що нового?

У пацієнтів з диспепсією, пов'язаною з H. pylori, дуоденальна еозинофілія низького рівня пов'язана з алелем NOD1-796 GG, особливо в поєднанні зі штамом cagA, а також з алельною комбінацією NOD1-796 GG/IL-1B-511 з одиночним алелем Т незалежно від інфікування штамом cagA.

У багатоцентровому поперечному дослідженні дуоденальна еозинофілія низького ступеня виразності була пов'язана з алелем (NOD1)-796 GG нуклеотидзв'язуючого домену олігомеризації 1, особливо в присутності штаму cagA. Крім того, у пацієнтів з диспепсією, асоційованою з H. pylori (HpD), ця асоціація була виявлена з алельною комбінацією NOD1-796 GG/інтерлейкін-1 бета (IL-1B)-511 з поодиноким алелем Т, незалежно від інфікованості штамом cagA.

Мета дослідження – оцінити взаємозв'язок між генетичними поліморфізмами IL-1B-511C>T та NOD1-796G>A та дуоденальною еозинофілією низького ступеня виразності при HpD.

Усього на дослідження було відібрано 253 добровольця, які відповідали Римським критеріям IV, потім у дослідження було включено 98 суб'єктів, які пройшли ендоскопічне дослідження верхніх відділів ШКТ без значних знахідок, але з позитивним результатом на H. pylori в біоптаті шлунка. У ході дослідження оцінювалися клінічні параметри, статус cagA H. pylori та гістологічне дослідження дванадцятипалої кишки.

Серед пацієнтів у 10% (n=10) спостерігалося поєднання епігастрального больового синдрому (ЕБС)/постпрандіального дистрес-синдрому (ПДС), у 25% (n=24) – ПДС, а у 65% (n=64) – ЕБС. Не виявлено зв'язку різних підтипів функціональної диспепсії з варіантами генів NOD1-796G>A та IL-1B-511C>T. Однак дуоденальна еозинофілія низького ступеня виразності була значно вищою у пацієнтів з генотипом NOD1-796 GG порівняно з пацієнтами з поодиноким алелем A, тоді як у пацієнтів з поодиноким алелем T або алелем CC у IL-1B-511 значних відмінностей не спостерігалося.

Наявність цього зв'язку залежить від наявності інфікованості cagA, оскільки у носіїв штаму cagA, за наявності ізольованих варіантів NOD1-796 GG та IL-1B-511 одиночним алелем T спостерігалася глибока кореляція з дуоденальною еозинофілією низького ступеню, однак за відсутності cagA цього зв’язку не було. Більш того, при проведенні комбінованого аналізу поліморфізму, що включає алельну комбінацію NOD1-796 GG/IL-1B-511 з поодиноким алелем T, було виявлено синергічний вплив цих двох генетичних локусів на розвиток дуоденальної еозинофілії низького ступеня виразності, незалежно від наявності або відсутності штаму cagA при хелікобактер-асоційованій диспепсії.

Таким чином, дуоденальна еозинофілія низького ступеня виразності мала значний зв'язок з алелем NOD1-796 GG, особливо при наявності штаму cagA, а також була пов'язана з алельною комбінацією NOD1-796 GG/IL-1B-511 з поодиноким алелем T у пацієнтів з хелікобактер-асоційованою диспепсією, незалежно від інфікування штамом cagA.

Джерело:

Helicobacter

Стаття:

Association between genetic polymorphisms of NOD1, Interleukin-1B, and cagA strain with low-grade duodenal eosinophilia in Helicobacter pylori-related dyspepsia

Автори:

Barreyro FJ et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: