EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
розсіяний склероз розсіяний склероз
розсіяний склероз розсіяний склероз

Що нового?

ВООЗ схвалила новаторські заходи в галузі охорони здоров'я щодо нових основних лікарських засобів для лікування розсіяного склерозу.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) представила останні видання Переліку основних лікарських засобів (EML) та Переліку основних лікарських засобів для дітей (EMLc), до яких увійшли найважливіші інноваційні препарати для лікування розсіяного склерозу (РС). У оновлені зразкові переліки включені революційні препарати для лікування РС. Мета цього включення - розширити доступність інноваційних препаратів, які мають очевидні клінічні переваги, у всьому світі. Ці доповнення до переліку здатні значно покращити стан здоров'я населення у всьому світі, зберігши при цьому фінансові ресурси країн із низьким та середнім рівнем доходу.

Д-р Тедрос Адханом Гебрейєсус (Генеральний директор ВООЗ) зупинився на значущості цих переліків. Вже понад сорок років країни всього світу покладаються на Перелік ВООЗ основних лікарських засобів як на авторитетний і науково обґрунтований довідник найбільш важливих лікарських засобів, здатних чинити найбільший вплив на здоров'я населення. Зростання цін і перебої в ланцюзі постачання створюють для всіх країн все більш серйозні проблеми у забезпеченні постійного та рівноправного доступу до якісних основних лікарських засобів. ВООЗ докладає всіх зусиль для надання допомоги всім країнам у подоланні цих перешкод для розширення доступності на справедливій основі.

Для підготовки оновленого варіанту 2023 р. Комітет експертів ВООЗ з вибору та використання основних лікарських засобів розглянув 85 заявок, що включають понад 100 препаратів та лікарських форм. Пропоновані зміни дозволили збільшити кількість препаратів у переліках EMLc та EML до 361 та 502 відповідно. Одним із найбільш значущих додатків до Переліку основних лікарських засобів є включення до нього препаратів для лікування РС. Це хронічне та виснажливе захворювання нервової системи, яким у світі страждають близько 2,8 млн. людей.

Примітно, що це перший випадок включення до переліку препаратів EML для лікування РС. У 2023 році до переліку внесено три лікарські засоби — кладрибін, глатірамера ацетат та ритуксимаб. Ці препарати здатні затримувати або уповільнювати розвиток розсіяного склерозу, усуваючи суттєву прогалину у можливостях лікування цього поширеного захворювання. Внесення цих лікарських засобів, кожен з яких має різні шляхи введення, різну ціну (включаючи відтворені препарати та біоаналоги), а також різні показання до застосування, спрямоване на розширення доступності лікування РС у всьому світі. Рішення схвалити використання ритуксимабу за незареєстрованими показаннями обумовлено наявністю переконливих доказів його безпеки та ефективності при лікуванні РС, і ця рекомендація відповідає раніше винесеним рекомендаціям Комітету експертів.

Рекомендації можуть сприяти реалізації значних переваг здоров'ю людей у всьому світі. Д-р Бенедикт Хуттнер (секретар ВООЗ з EML) підкреслив значення Переліку основних лікарських засобів як інструменту досягнення загального охоплення населення послугами охорони здоров'я, що дає рекомендації уряду, медичним установам та постачальникам щодо вибору терапевтичних засобів, які є найбільш цінними для окремих осіб та суспільства в цілому. В EML включаються препарати виключно на підставі переконливих доказів їхньої безпеки та ефективності, без урахування дозволених показань до застосування, зареєстрованих у національних нормативних документах, або наявності альтернатив із затвердженими показаннями до застосування.

Тому ритуксимаб отримав пріоритет перед офіційно зазначеними альтернативами як основний лікарський засіб для лікування рецидивуючого та прогресуючого РС на підставі наявної доказової бази та зростаючої цінової доступності, у тому числі з урахуванням наявності біосимілярів, що пройшли прекваліфікацію. Внесення цих основних лікарських засобів для лікування РС знаменує собою революційний прогрес у боротьбі з цим виснажливим захворюванням, даючи надію та покращення доступності лікування для людей, які живуть з РС у всьому світі.

Джерело:

ВОЗ

Стаття:

WHO endorses landmark public health decisions on Essential Medicines for Multiple Sclerosis

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: