EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
коронавірус коронавірус
коронавірус коронавірус

Що нового?

Вірус SARS-CoV-2 імовірно викликає пошкодження кортико-підкоркових асоціативних шляхів, що призводить до розвитку підгострої когнітивної дисфункції у пацієнтів з коронавірусною інфекцією 2019 року (COVID-19).

У 7 пацієнтів з коронавірусною інфекцією легкого та помірного ступеня тяжкості спостерігався розвиток гострого синдрому когнітивної дисфункції, що вказує на ураження кортико-підкоркових асоціативних шляхів, спричинене вірусом SARS-CoV-2. Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Frontiers in Neurology, розвиток подібних порушень не можна пояснити виключно гіпоксією та запаленням.

У цьому дослідженні серії випадків представлені дані амбулаторних пацієнтів віком від 18 до 60 років, які перенесли підтверджену інфекцію, викликану вірусом SARS-CoV-2, і у яких спостерігався розвиток підгострої когнітивної дисфункції. Оцінку виконували у пацієнтів з енцефалопатією, що розвинулася як мінімум через 7 днів після появи симптомів з боку дихальної системи.

Була виконана оцінка парних зразків сироватки крові та спинномозкової рідини на наявність антитіл класу IgA та IgG проти вірусу SARS-CoV-2 методом твердофазного імуноферментного аналізу (ELISA). Було проведено аналіз на специфічну РНК вірусу SARS-CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією (ПЛР-ЗТ). Була виконана оцінка динаміки вироблення сироваткових та інтратекальних антитіл на основі індексу авидності IgG та аналізу олігоклональних смуг. Також було виконано оцінку виразності когнітивних порушень з використанням тесту «малювання годинника» (CDT), короткої шкали оцінки психічного статусу (MMSE) та Монреальської шкали оцінки когнітивних функцій (MoCA).

Медіана періоду від появи перших симптомів коронавірусної інфекції до появи перших порушень з боку нервової системи становила 16 днів. У всіх учасників були головний біль та зміни поведінки. Когнітивні порушення були відзначені в основному за результатами таких тестів, як фонематична швидкість мовлення (при оцінці за шкалою MoCA з медіаною 6 слів за хвилину) та модифікована зорово-просторова конструкція (при оцінці з використанням CDT з медіаною 4 бали). Випадків плеоцитозу спинномозкової рідини відмічено не було. Лише в одного учасника було отримано позитивний результат аналізу спинномозкової рідини на коронавірусну інфекцію.

Джерело:

Frontiers in Neurology

Стаття:

Subacute Cognitive Impairment in Individuals With Mild and Moderate COVID-19: A Case Series

Автори:

Aline de Moura Brasil Matos і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: