EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
фіброміалгія фіброміалгія
фіброміалгія фіброміалгія

Що нового?

Транскраніальна стимуляція постійним струмом у поєднанні з фізичними вправами може полегшити біль у пацієнтів із фіброміалгією у короткостроковій перспективі.

Згідно з результатами рандомізованого потрійного сліпого плацебо-контрольованого клінічного дослідження, у пацієнтів з діагностованою фіброміалгією (віком від 18 до 65 років) активна та фіктивна транскраніальна стимуляція постійним струмом (tDCS) дозволяла покращити стан здоров'я, знизити катастрофізацію болю та зменшити прояви депресії порівняно з контрольною групою. Проте інтенсивність болю знизилася лише у групі активної tDCS.

Мета цього дослідження полягала в оцінці ефективності tDCS у поєднанні з фізичними вправами для лікування фіброміалгії. До дослідження було включено 120 пацієнтів з фіброміалгією, з яких 4 пацієнти достроково припинили участь у дослідженнях з причин, не пов'язаних із втручанням. Учасників рандомізували на проведення активної tDCS у поєднанні з фізичними вправами, фіктивної tDCS у поєднанні з фізичними вправами та в контрольну групу без втручання. Процедуру проводили протягом 5 сеансів протягом 2 тижнів. Основними заздалегідь визначеними кінцевими точками були інтенсивність болю та локалізація реперкусійного болю після стимуляції тиском вище за больовий поріг.

На відміну від групи проведення фіктивної tDCS, у групі застосування активної tDCS після втручання відзначалося додаткове зниження інтенсивності болю (різниця середніх: -14,43) порівняно з контрольною групою. Порогу статистичної значущості зниження інтенсивності реперкусійного болю в обох групах проведення tDCS порівняно з контрольною групою не було досягнуто. У групі проведення активної tDCS безпосередньо після втручання відзначалося поліпшення показників стану здоров'я (різниця середніх: –14,80) та катастрофізації болю (різниця середніх: –6,68), а через 1 місяць після втручання – покращення показників виразності депресії (різниця середніх: –3,52), стану здоров'я (різниця середніх: –8,81) та катастрофізації болю (різниця середніх: –7,00).

У групі проведення фіктивної tDCS безпосередньо після втручання зазначалося покращення показників стану здоров'я (різниця середніх: –13,21) та виразності депресії (різниця середніх: –3,35), а через 1 місяць після втручання – показників стану здоров'я (різниця середніх: – 8,77), катастрофізації болю (різниця середніх: -5,68) та виразності депресії (різниця середніх: -3,98). Відмінностей між групами проведення фіктивної та активної tDCS не відзначалося.

Таким чином, у пацієнтів з фіброміалгією додавання tDCS до фізичних вправ може бути ефективним для зниження інтенсивності болю.

Джерело:

Archives of Physical Medicine and Rehabilitation

Стаття:

Effectiveness of transcranial direct current stimulation combined with exercising in people with fibromyalgia: a randomized sham-controlled clinical trial

Автори:

Rubén Arroyo-Fernández і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: