EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
злоякісне_новоутворення злоякісне_новоутворення
злоякісне_новоутворення злоякісне_новоутворення

Що нового?

У пацієнтів із діагностованим злоякісним новоутворенням трансдермальне введення бупренорфіну дозволяє знизити виразність болю та покращити якість життя.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі The Journal of Clinical Nursing, у дорослих пацієнтів із злоякісним новоутворенням трансдермальне введення бупренорфіну призводило до полегшення болю, підвищення загальної якості життя та зменшення виразності інших симптомів, таких як безсоння, запор та нудота. Мета дослідження, проведеного Wen-Chi Shen та співавт., полягала в оцінці впливу трансдермального введення бупренорфіну у пацієнтів із злоякісним новоутворенням.

У це багатоцентрове неконтрольоване обсерваційне дослідження з повторними вимірами були включені пацієнти зі злоякісним новоутворенням, у яких раніше вдавалося усунути біль за допомогою опіоїдних анальгетиків і які на підставі клінічної оцінки змогли перейти на терапію бупренорфіном. На початковому етапі (до початку терапії) учасників було обстежено. Протягом 4 тижнів терапії якість життя та виразність симптомів оцінювали через 2 та 4 тижні.

Оцінку якості життя проводили за допомогою опитувальника для оцінки якості життя Європейської організації з дослідження та лікування раку (Core 30). Згідно з оцінкою за допомогою узагальнених оцінних рівнянь, у пацієнтів як мінімум з однією оцінкою на візиті наступного спостереження (N = 80) протягом 4 тижнів спостерігалося статистично значуще підвищення загальної якості життя.

Поліпшення функціонального статусу відзначалося лише за підшкалою соціального функціонування, проте виразність таких симптомів, як біль, нудота/блювання, запор та безсоння, статистично значуще знизилася. Таким чином, трансдермальне введення бупренорфіну забезпечує задовільне полегшення болю у пацієнтів із злоякісним новоутворенням.

Джерело:

The Journal of Clinical Nursing

Стаття:

Transdermal buprenorphine improves overall quality of life and symptom severity in cancer patients with pain

Автори:

Wen-Chi Shen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: